Kerkhof in Naaldwijk mogelijk toch monument

De gemeente Westland is een procedure begonnen om de rk Begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk aan te wijzen als monument. Daarmee komt de lokale overheid tegemoet aan een gezamenlijk verzoek van erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap, de stichting Terebinth en het Genootschap Oud-Westland.

In het kader van de aanwijzingsprocedure wordt de monumentale waarde van het voormalige kerkhof beoordeeld. Voor dat doel dient een zogenoemde waardenstelling te worden gemaakt.

De gemeente Westland heeft de aanvragers drie maanden de tijd gegeven om de cultuurhistorische waarde van de begraafplaats in kaart te brengen. Een gespecialiseerd adviesbureau is met die klus belast.

Positief advies voor behoud

De plaatselijke monumentencommissie heeft half december positief geadviseerd over de aanwijzingsprocedure. Dit omdat de begraafplaats in 2006 bij een eerdere beoordeling voldoende punten heeft gekregen voor een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst.

Overleg tussen de gemeente Westland en de parochie heeft destijds echter niet tot resultaat geleid. De monumentencommissie wil nu wel dat een deskundige partij een dieper gefundeerde beoordeling maakt.

Ruiming

De Adrianusparochie heeft afgelopen zomer bij de gemeente een plan ingediend om alle 300 graven te laten ruimen. De gemeente verleende de parochie in juni een omgevingsvergunning.

Daarin wordt de voorgenomen ruiming naar verluidt camouflerend met ‘herinrichting’ aangeduid. Het opgehoogde deel van het kerkhof zou tot vlak boven het maaiveld worden afgegraven en de coniferen gekapt.

De werkgroep Behoud de rk Begraafplaats Dijkweg zet zich sinds augustus 2020 in voor de toekomst van de bijzondere plek en is overleg met het parochiebestuur aangegaan. Maar dat houdt vast aan de voorgenomen ruiming.

De werkgroep blijft naar eigen zeggen bereid tot constructief overleg over behoud van het kerkhof. De Pastorie aan de Dijkweg is in 2009 gesloopt, tot spijt van velen. De begraafplaats verdient volgens de werkgroep een beter lot: restauratie.

Belang

Volgens de werkgroep is het kerkhof van aanzienlijk cultuurhistorisch belang, naast de groenwaarde van het terrein. De geschiedenis van de begraafplaats is nauw verbonden met die van de plaatselijke katholieke kerk.

Alle Naaldwijkse katholieken werden tot een halve eeuw geleden aan de Dijkweg begraven. Tot 1931 stond de kerk op de plek waar zich nu de voorhof van de begraafplaats met de Piëta van Albert Termote bevindt.

De grond voor de dodenakker is in 1828 door de parochie aangekocht. Pastoor Jacobus Mazza van de Adrianusparochie zegende het kerkhof nog datzelfde jaar in. Twee jaar later werd hij er zelf begraven. De steen van de uit Amsterdam afkomstige pastoor Mazza bevindt zich nog in originele toestand op het graf. Ook de schenker van het legaat voor de bouw van de huidige Adrianuskerk aan de Molenstraat ligt aan de Dijkweg begraven, Adrianus Martinus Hofstede.

Foto: Hugo Veerkamp.

1 thought on “Kerkhof in Naaldwijk mogelijk toch monument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.