Kerkrade zoekt nieuwe invulling Pannesheide

De gemeente Kerkrade zoekt een passende herbestemming voor het klooster Pannesheide. Het rijksmonument, bestaande uit een kloosterkapel en –vleugel, behoorde tot de orde van de Broeders Fransicanen.

Na vertrek van de broeders was de vleugel tot 2004 in gebruik als congrescentrum, sindsdien wacht het object op herbestemming/herontwikkeling.

Projectontwikkelaar

De kloostervleugel in het stadsdeel Bleijerheide is in 2004 in het kader van gebiedsontwikkeling door een projectontwikkelaar verworven.

Inzet was – naast de bouw van 135 woningen – renovatie van de vleugel (exclusief de kapel aan de voorzijde) met het oog op verwezenlijking van een 40-tal appartementen.

Het bouwplan verkeert volgens de lokale overheid in afrondende fase. Maar tot op heden is renovatie van de kloostervleugel niet gelukt. In de loop van de jaren zijn diverse herbestemmingsonderzoeken uitgevoerd, echter zonder succes.

Ultieme poging

De gemeente Kerkrade, die voornemens is de kloostervleugel Pannesheide aan te kopen, wil een ultieme poging doen het rijksmonument te behoeden voor sloop. Reden waarom zij initiatiefnemers zoekt met een haalbaar plan om samen op te trekken.

Nadere informatie verschaft projectleider Ton van der Velden, email tvdvl@kerkrade.nl

Meer over de kloostervleugel staat op https://www.monumenten.nl/monument/513755

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.