Kick-off aanpak Fort Buitensluis

Met de voorbereiding van de grootscheepse aanpak van Fort Buitensluis in het Zuid-Hollandse Numansdorp is donderdag 11 maart officieel een begin gemaakt. Een breed samengesteld bouwteam gaat het voorlopig ontwerp uitwerken. Streven is, dat voor de restauratie en nieuwe aanbouw eind dit jaar daadwerkelijk de eerste schop de grond in gaat.

Alle betrokken partijen willen het in originele staat verkerende fort zorgvuldig opknappen en geschikt maken voor ontvangst van een breed publiek. Na de herbestemming kunnen bezoekers in het verdedigingswerk leren over de bijzondere geschiedenis, wandelen over de fortwallen en eten in het restaurant of op het dakterras met uitzicht over Hollandsch Diep en Volkerak.

Bouwteam

In het bouwteam Fort Buitensluis hebben zitting algemeen directeur Aafke van der Werf van Koninklijke Woudenberg, wethouder Harry van Waveren (Erfgoed) van de gemeente Hoeksche Waard, directeur Sander Ros van RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland en voorzitter Jack de Leeuw van de Stichting Fort Buitensluis, beheerder en ontwikkelaar van het fort.

Samen met een installatietechnisch adviesbureau en een constructeur gaat het bouwteam aan de slag. Doel is het voorlopig ontwerp voor de bomvrije kazerne verder uit te werken, materialen te kiezen, bouwhistorische details te herstellen en vorm te geven aan de nieuwe bestemming: een restaurant en evenementen locatie met goede voorzieningen voor ventilatie, verwarming en verlichting.

‘Vrienden van Fort Buitensluis’

Niet alleen op technisch gebied moet nog veel worden uitgewerkt. Ook rond de financiering ligt voor de initiatiefnemers nog een uitdaging.

Door een eenmalige subsidie van 250.000 euro van provincie Zuid-Holland is de restauratie en verdere ontwikkeling van het fort in een stroomversnelling gekomen. Maar er is meer nodig.

Binnenkort presenteert de stichting daarom plannen voor de (oprichting van) ‘Vrienden van Fort Buitensluis’. Daarnaast wil zij sponsorovereenkomsten aangaan met bedrijven en is zij op zoek naar participanten die willen bijdragen.

Zie voor de uitgebreide verbouwingsplannen www.fortbuitensluis.nl/toekomst/

Foto: Het bouwteam Fort Buitensluis te Numansdorp gaat enthousiast aan de slag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.