Ga naar de inhoud

Kinderen bezoeken executieplek van hun vader

Kinderen van gefusilleerde verzetslieden bezoeken op dinsdag 24 september voor het eerst de executieplek van hun vader. Ze komen van heinde en verre naar de herdenking die Kamp Amersfoort op de Leusderheide heeft georganiseerd.

Tot de familieleden van de omgebrachte mannen behoren een zoon uit Sydney (Australië) en een kleindochter uit New York. Ze komen speciaal voor de herdenking naar Nederland.

Represaille

Op 24 september 1944, dinsdag precies 75 jaar geleden, werden tien mannen doodgeschoten. Ze waren gevangengezet in Kamp Amersfoort, omdat ze de Arbeidseinsatz hadden ontdoken. Als represaille voor een geslaagde verzetsactie rond Zwolle werden ze door de bezetter geëxecuteerd.

Kamp Amersfoort herdenkt dinsdag ook de 22 mannen die op 12 juni, 17 juli, 21 juli, 8 of 9 september 1944 op de Leusderheide werden gefusilleerd. Vrijwel allen zaten eerst gevangen in Kamp Amersfoort. Het merendeel had verzetsdaden verricht en werd als wraak voor de liquidatie van een NSB’er of nazi elders gefusilleerd. De mannen waren afkomstig uit Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Driebergen, Den Haag, Leiden, Limmen, Velsen en Landgraaf.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen voert het woord. Ook de burgemeesters Naafs (Utrechtse Heuvelrug), Bouwmeester (Leusden) en Bolsius (Amersfoort) zijn aanwezig, evenals wethouder Van Gils van Rotterdam en wethouder Groot Wassink van Amsterdam.

Grootste executieplek

In de directe omgeving van het kamp, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 35.000 Nederlanders gevangen zaten, werden meer dan 350 mensen doodgeschoten door de bezetter. Dat maakt de directe omgeving van Kamp Amersfoort de grootste executieplek van Nederland.

De executieplekken bevinden zich op de Leusderheide, militair oefenterrein en dus verboden gebied. Kamp Amersfoort heeft toestemming gekregen van het ministerie van Defensie om de familieleden naar de massagraven van destijds te brengen. De graven zijn na de oorlog gevonden en geruimd, de slachtoffers elders begraven of gecremeerd. Op de plek van eerdergenoemde executies is onlangs een apart herdenkingskruis geplaatst (foto).

Programma

13.00 uur

Verzamelen bij parkeerplaats Genschau-loods, afslag van de Kolonel H.L. van Royenweg. Dit is de eerste zijweg van de N227 van Amersfoort naar Maarn en Doorn en deze weg naar rechts is kort na het pompstation op de N227. Vanaf de Kolonel Hl.L. van Royenweg treft u bewegwijzering aan naar de parkeerplaats. De N227 is een afslag bij Amersfoort van de A28 van Utrecht naar Zwolle.

13.30 uur

Welkom op de Leusderheide door de adjudant-terreinbeheerder van het ministerie van Defensie. Vervolgens lopen de aanwezigen naar de executieplek waar Willemien Meershoek, directeur Nationaal Monument Kamp Amersfoort zal spreken. Daarna licht dhr. Edie Brouwer, gids-onderzoeker/vrijwilliger Kamp Amersfoort de achtergrond omtrent de executies toe.

14.10 uur

Toespraak door burgemeester Bruls van Nijmegen mede namens de  Colleges van B&W van Rotterdam, Amsterdam en Utrechtse Heuvelrug.

14.30 uur

Voorlezen van de namen van de slachtoffers en één minuut stilte.

14.35 uur

Gelegenheid tot het leggen van bloemen.

14.40 uur

Dankwoord en einde plechtigheid, terug wandelen naar verzamelplaats en vervoer naar Kamp Amersfoort. Daar is in het bezoekerscentrum voor iedereen koffie/thee.

15.30 uur

Korte toelichting op het onderzoek rond de fusilladeplek door vrijwilligers op de Leusderheide en mogelijkheid tot ingekorte rondleiding Kamp Amersfoort.

16.15 uur

Einde.