Meteen naar de inhoud

Kinderen speuren vanuit huis mee met archeologen

  • 20 april 2020

Vandaag (maandag 20 april) is Erfgoed Gezocht Junior gelanceerd. In dit project, ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Universiteit Leiden, kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar op de computer meespeuren naar archeologische resten op de Veluwe en nieuwe grafheuvels en prehistorische akkersystemen ontdekken.

Door deel te nemen zijn de kinderen even zelf archeoloog en leveren ze volgens de initiatiefnemers een waardevolle bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Nieuwe techniek

De hoogte van ons land is door het Actueel Hoogtebestand Nederland gedetailleerd in kaart gebracht door middel van LiDAR (Light Detection And Ranging). Deze nieuwe techniek heeft als voordeel dat bij de hoogtemeting planten en bomen niet worden meegenomen. Daardoor zijn in bosrijke gebieden, zoals de Veluwe, nu voor het eerst sporen uit het verleden te zien die eerder verborgen lagen onder plantengroei.

Meer dan een spelletje

Zelf archeoloog spelen is leuk, maar meedoen is meer dan een spelletje. De kinderen dragen daadwerkelijk bij aan wetenschappelijk onderzoek.

Het afspeuren van hoogtekaarten is teveel werk voor archeologen alleen. Daarom wordt aan iedereen die het leuk vindt gevraagd mee te speuren naar grafheuvels (uit 2800-500 v.C.) en prehistorische akkers of Celtic fields (1000 v.C.-200 na C.). Het is zogenoemde burgerwetenschap of citizen science.

Eerder was al de hulp van volwassenen ingeroepen via www.erfgoedgezocht.nl. Maar vanaf vandaag (maandag 20 april) kunnen dus ook kinderen via de nieuwe website www.erfgoedgezocht.nl/junior meespeuren en zelf ontdekkingen doen.

Vanuit huis

Deelnemen kan vanuit huis, gewoon vanuit de luie stoel. Meedoen kan dus een minder alledaags, maar zeker spannend onderdeel van het thuisonderwijs vormen.

Kinderen maken via Erfgoed Gezocht Junior kennis met wetenschappelijk onderzoek. Bovendien leren zij dat in het huidige landschap nog steeds resten uit een ver verleden zichtbaar zijn en dat er nog altijd nieuwe resten te ontdekken zijn.

Opbrengsten

De resultaten van het project leveren nieuwe kennis op over ons verleden. “Door nog onbekend archeologisch erfgoed in kaart te brengen kunnen we het beschermen voor de toekomst”, aldus de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De uitkomsten van het menselijke speurwerk worden daarnaast gebruikt in een wetenschappelijke studie naar kunstmatige intelligentie en automatische herkenning van archeologische structuren door de computer.

Kinderen kunnen geheel zelfstandig en anoniem meespeuren. Op de website is het daarnaast mogelijk onderzochte kaartjes te bespreken met de archeologen en hen allerlei andere vragen te stellen. Hiervoor is registratie op de website echter noodzakelijk. Ouders/verzorgers wordt verzocht deze stap te begeleiden.

Het project Erfgoed Gezocht is te vinden op www.erfgoedgezocht.nl/junior.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: