Ga naar de inhoud

Kinderpaspoort voor bezoek landgoederen werkt

sint

Het eerder dit jaar in Zuid-Holland geïntroduceerde kinderpaspoort voor bezoek aan landgoederen werkt. Doel was met het gratis paspoort kinderen (en hun ouders) te stimuleren in hun vrije tijd meer dan een landgoed te bezoeken. In totaal 15 landgoederen tussen Den Haag en Lisse deden mee. Alle constateerden een toegenomen belangstelling.

Bij elk bezocht landgoed kregen kinderen een stempel in hun paspoort. Vanaf 5 stempels werd een beloning in het vooruitzicht gesteld. Op 28 november zijn de kinderen die hun stempelkaarten instuurden gelauwerd door Sinterklaas (foto). De Goedheiligman reikte oorkondes uit, en kinderen werden verblijd met titels als baron/barones, jonkvrouw/ jonkheer of kasteelvrouw/kasteelheer. Het kind dat in de kortste tijd de meeste landgoederen bezocht kreeg een eervolle vermelding.

Vervolg in 2015

Gezien het succes in 2014 is een nieuwe oplage besteld om ook in 2015 kinderen in de gelegenheid te stellen kastelen en buitenplaatsen te bezoeken en stempels te sparen. Het Landgoedpaspoort is uitermate geschikt voor kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs, maar er is geen leeftijdsgrens. Bij ieder landgoed staat praktische info en een stukje over vroeger beschreven. Vaak is ook een bezoek aan het park of de tuin mogelijk.

Focus op parels in de buurt

De Erfgoedtafel Landgoederenzone is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. Aan tafel zitten tal van landgoedeigenaren en –beheerders, die gezamenlijk zoeken naar de beste manier om buitenhuizen en parken in de beste staat te bewaren, en om er meer aandacht voor te vragen.

Door het landgoedpaspoort waarin op speelse wijze veel verteld wordt over de geschiedenis en de bezoekmogelijkheden krijgt het bezoek aan de landgoederenzone een stevige impuls. Het paspoort en de bijbehorende kaart kwamen tot stand dankzij bijdragen van de deelnemende landgoederen, Fonds 1818, de provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Van Hofwijck tot ’t Hof te Hillegom

De deelnemende landgoederen zijn o.a.’t Huys Dever, Kasteel Keukenhof, Oud-Poelgeest, Vreugd en Rust, De Paauw, ’t Hof te Hillegom, Buitengoed Dorrepaal, Beresteijn, Meer en Bosch, Park Rosenburgh, Park Rusthoff, Hofwijck, Park Clingendael en Kasteel Duivenvoorde.

Het Landgoedpaspoort is een product van de Erfgoedtafel Landgoederenzone, een van de zeven Erfgoedlijnen die de provincie Zuid-Holland in de komende jaren centraal zet. Een erfgoedlijn is een geografische structuur (kust, trekvaart, oude duinenrij, landgoederenzone), die meerdere monumentale stippen met een gemeenschappelijk historisch verhaal verbindt tot een streep of lijn op de kaart. Het Erfgoedhuis ZH is initiatiefnemer van het paspoort.

Zie ook www.geschiedenisvanzuidholland.nl