Ga naar de inhoud

Kleuren ‘Huis met de beelden’ niet origineel

Huis Eindenhout in Haarlem oogt binnen afzienbare tijd weer roomwit. Daarmee is het eeuwenoude neoclassicistische pand teruggebracht naar hoe het ooit ontworpen en bedoeld is.

Het karakteristieke herenhuis met zijn witmarmeren sfinxen die het de bijnaam ‘Huis met de beelden’ gaven stond in de regio vooral ook bekend om zijn roze met groene kleurstelling. Maar die kleuren zijn niet origineel, zo heeft onderzoek uitgewezen.

Bij de voorbereiding van de restauratie van het pand overheerste volgens projectleider Ruth van der Puijl al snel het gevoel: “Er klopt iets niet met de kleuren”. Reden voor Stadsherstel Amsterdam, sinds 2018 eigenaar van het huis, onderzoek te laten doen.

Krabben vanaf de hoogwerker

Vertrekpunt voor die kleurhistorische verkenning waren oude ontwerptekeningen, foto’s, prenten en (het belangrijkst) achtergebleven verfresten op het gebouw zelf.

Omdat laboratoriumonderzoek naar de monsters tijd in beslag neemt en Stadsherstel het fraaie pand niet langer dan noodzakelijk wilde verstoppen achter een grote steiger, is vanaf een hoogwerker lokaal verf van de voorgevel gekrabd.

Vijftig lagen

Hoewel in het verleden veel afbijtmiddel blijkt te zijn gebruikt, is het in sommige hoekjes gelukt zo’n 50 lagen oude verf te onderscheiden. Dat gaf Van der Puijl c.s. een goed beeld hoe het landhuis, in 1790 gebouwd door de rijke Amsterdamse leerhandelaar George Gerard Lans, er in zijn begindagen moet hebben uitgezien.

De oorspronkelijke hoofdkleur van de gevel en kolommen blijkt romig wit te zijn geweest. Pas later, zoals ook te zien is op een afbeelding uit circa 1825, sierde oudroze de gevel. Het uiterlijk van de laatste jaren was waarschijnlijk op die periode gebaseerd.

Zelfde architect als provinciehuis

De ramen en deuren dragen geen sporen meer van oorspronkelijke verflagen, maar de ontwerptekeningen tonen ze in bruin. Een extra argument om aan te nemen dat dit inderdaad de oorspronkelijke kleur is geweest, komt uit onverwachte hoek.

Uit eerder uitgevoerd onderzoek bleek dat niet Pierre Esaie Duyvené Huis Eindenhout heeft ontworpen, zoals lange tijd werd gedacht, maar vrijwel zeker Abraham van der Hart (1747-1820), de architect van het nabijgelegen paviljoen Welgelegen – het huidige provinciehuis. Het ‘Huis met de beelden’ vertoont met dat paviljoen grote gelijkenis.

Laatste puzzelstukje ingevuld

Volgens het bouwhistorisch rapport van Welgelegen waren de ramen daar aanvankelijk bruin. Daarmee kon voor Huis Eindenhout ook het laatste puzzelstukje worden ingevuld.

De kleuren uit het geadviseerde palet zijn vervolgens als proef aangebracht, op zowel zon- als schaduwzijde. In sessies met kleurhistorici, de gemeente en de architect zijn die uitvoerig bestudeerd. Ook de zeer betrokken bewoners van de vijf bewoonde appartementen zijn meegenomen in het proces en het bijbehorende verhaal. Over de uiteindelijke keuze was volgens Stadsherstel Amsterdam dan ook snel consensus.

Dus pronkt Huis Eindenhout aan de Wagenweg 242 in Haarlem binnenkort weer in zijn oorspronkelijke roomwitte kleur. Ruth van der Puijl: “Daarmee komt de architectuur beter tot zijn recht en spreken de details meer”. www.stadsherstel.nl

Foto: Aart-Jan van Mossel.

1 reactie op “Kleuren ‘Huis met de beelden’ niet origineel”

  1. Wat een mooi project! Ik zou er graag over schrijven in VvE Magazine. Klopt het dat het koopappartementen zijn en er dus een VvE is? Dan zou ik graag met hen in contact komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.