Klokken van hoop blijven voorlopig luiden

De landelijke actie Klokken van hoop, een initiatief van de Paradijskerk in de binnenstad van Rotterdam, is verlengd tot en met woensdag 29 april. Met de actie, het luiden van de klokken op woensdagavonden tussen 19.00 uur en 19.15 uur, willen de deelnemende kerken een boodschap van ‘hoop en troost’ geven aan iedereen die te maken heeft met het coronavirus.

In heel Nederland is positief op het initiatief gereageerd. Ook de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) riep haar kerken op mee te doen. Meer dan 600 torens, klokkenstoelen en kerken, waarvan circa 65 SOGK-deelnemers, hebben zich ‘officieel’ aangemeld.

Verlenging

Bij aanvang van de actie Klokken van hoop waren de overheidsmaatregelen van kracht tot en met 6 april 2020. Destijds is ervoor gekozen drie woensdagen een klokluiding te houden. Inmiddels heeft het kabinet Rutte III de maatregelen verlengd tot 1 juni. Eind april wordt bekeken of het nodig is de klokken van hoop en troost ook in de maand mei te luiden.

De klokken zijn in ieder geval nog op woensdag 1, 8, 15, 22 en 29 april te horen. Op de site http://www.klokkenvanhoop.nl/ zijn aan de actie deelnemende kerken te vinden, zij het dat (nog) niet alle kerken zich daar hebben gemeld.

Maatregelen SOGK

De eigen activiteiten van de Stichting Oude Groninger Kerken, zoals excursies en lezingen, zijn vervallen. Aan de beheerders van alle 93 kerken in bezit van de stichting is gevraagd publieksmanifestaties en activiteiten af te gelasten.

Ook de evenementen op de agenda van Bijzondere Locaties Groningen gaan niet door. De Schoolkerk en het Atelier AvecPlezier, in Garmerwolde, zijn eveneens gesloten.

Niet sluiten

Vanouds zijn de SOGK-kerken toevluchtsoord voor mensen in onzekere tijden. Daarom verplicht het stichtingsbestuur zijn kerken niet de deuren te sluiten. De richtlijnen van het rijk worden voortdurend nauwlettend gevolgd; waar nodig past de stichting haar beleid naar eigen zeggen aan op de actuele situatie.

Link naar filmpje gemaakt door SOGK-medewerker Christiaan Velvis (bouwkundige) – https://youtu.be/MaT9nBgRIGk

Foto: Klok in de toren Baflo (foto Omke Oudeman).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.