Ga naar de inhoud

Klooster Mariënborn terug op landgoed Mariëndaal

Met een speciale app is op landgoed Mariëndaal op de grens van Arnhem en Oosterbeek vanaf 3 juni klooster Mariënborn virtueel te zien en te ontdekken. Het klooster, destijds bewoond door monniken, sierde het landgoed van 1392 tot 1587. De verdwenen middeleeuwse abdij geniet nog altijd bekendheid, omdat er het beroemde gebedenboek van Maria van Gelre is gemaakt.

Het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK), eigenaar van Mariëndaal, had al geruime tijd de wens het augustijnenklooster weer zichtbaar te maken in het monumentale landschap. De stichting doet dit nu door het bieden van een beleving aan de hand van een app.

Manshoge poorten

Op de locatie waar het klooster ooit stond, zijn drie manshoge poorten geplaatst. Na het downloaden van de app en het scannen van het geplaatste bord, stapt de liefhebber door elk van de poorten terug in de middeleeuwen.

Men wandelt respectievelijk door de kruiden- en moestuin, bezoekt de schrijfzaal en ziet de kloostercel van een monnik. De bezoeker krijgt een indruk van hoe het leven toentertijd in het klooster geweest moet zijn.

Geschiedenis

Mariëndaal, ook geduid als Mariënborn of Fontijne-klooster, is gesticht door Johannes van Kempen, broer van Thomas á Kempis, op door de rijke Arnhemmer Wijnant van Arnhem ter beschikking gestelde grond.

De bewoners legden zich onder meer toe op het verluchten van boeken. Verder voorzagen ze in hun levensbehoefte door de opbrengsten van goederen en landerijen die het klooster in bezit had.

Archeologische onderzoeken

De afgelopen 30 jaar zijn op de rijksbeschermde historische buitenplaats drie archeologische onderzoeken uitgevoerd. Vastgesteld is dat van het klooster zelf nauwelijks resten over zijn. Wel is duidelijk geworden waar het heeft gestaan. Wie op Mariëndaal door de bogen kijkt, ziet de oorspronkelijke locatie. De bron waar de abdij naar vernoemd is, is er nog wel: de vijver aan het einde van het veld, het laagstgelegen punt van het landgoed.

Het klooster is ter plaatse door iedereen, in bezit van een smartphone, op elk gewenst tijdstip en gratis te ontdekken en te beleven.

Foto: Op de locatie waar het klooster ooit stond, zijn drie manshoge poorten geplaatst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.