Koepel op Fort K’IJK wint wild card Gulden Feniks

De kijkkoepel bij Fort bij Krommeniedijk (Fort K’IJK) in Uitgeest heeft de wild card gewonnen van de NRP Gulden Feniks 2019, de prijs voor de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten. De koepel, een kleinschalig object ontworpen door Marjolein van Eig, is neergezet in opdracht van het Landschap Noord-Holland.

Architect Van Eig: “Ten noordwesten van het fortgebouw waren van oudsher twee hefkoepels. Waar vroeger een wapen door de gaten naar buiten kwam om de vijand onder schot te nemen, is dat nu een prachtige plek om vogels te bekijken. Het ontwerp is dus opnieuw een koepel die uit het gat oprijst. De cilindrische vorm is afgeleid van de beeldtaal van bunkers. Die bouwwerken zijn monolithisch en gesloten van karakter. De ranke vormgeving geeft het gebouwtje een bijzonder karakter. Het materiaal is van cortenstaal, goed passend bij het beton van de onderbouw. Met die kleur onderscheidt de kijkkoepel zich op subtiele wijze in het groene landschap”.

Projectmedewerker Nicky Schuurman van het Landschap Noord-Holland is buitengewoon enthousiast over het winnen van de wild card in het kader van de NRP Gulden Feniks: “Fantastisch, dat de jury ook waardering uitspreekt voor kleinere herbestemmingsopgaves”.

Foto: Allard van der Hoek.