Ga naar de inhoud

Koester de stilte

Bij bezoekerscentrum Ruinen van Natuurmonumenten is vanmorgen (17 september) een stiltebankje onthuld door tv-boswachter Arjan Postma en namens de Nederlandse Stichting Geluidhinder (NSG) overgedragen aan de provincie Drenthe. Het bankje is de prijs voor het Dwingelderveld als winnaar van de verkiezing Het Stilste gebied van Nederland.

De uitgestrekte heide ter plaatse behoort tot de laatste terreinen in Nederland met ongestoorde horizon, waar ’s-nachts duisternis nog duisternis is en waar geluiden van de natuur niet worden overstemd door snelwegen, spoorlijnen of andere geluidsbronnen. Stilte is daarom ook voor de vereniging Natuurmonumenten kernwaarde van het gebied.

NSG

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) die zich al vijftig jaar inzet voor het reduceren van geluidshinder heeft, ter gelegenheid van haar 50 jarig bestaan, alle Nederlandse provincies gevraagd ‘stiltegebieden’ in te dienen als kandidaat voor de uitverkiezing.

Een onafhankelijke jury heeft op basis van geluidsmetingen en het beleid van de betreffende provincie bepaald welk gebied zich de Stilste mag noemen.

Stiltebankje

Ter gelegenheid van de uitverkiezing heeft de NSG een zogenoemd stiltebankje beschikbaar gesteld, dat vanmorgen door juryvoorzitter Postma is aangeboden aan gedeputeerde Tjisse Stelpstra (CU) van de provincie Drenthe.

Naast boswachter Postma bestond de jury uit Ursula Jernberg (fotograaf en ‘verbeelder’ van de Stilste plek op Aarde), Kester Freriks (schrijver voor o.a. de NRC) en Irene van Kamp (RIVM, Centrum voor Duurzaamheid, Milieu-Gezondheid Onderzoek).

Drie genomineerden

Afgelopen voorjaar zijn de inzendingen uit de verschillende provincies teruggebracht tot drie genomineerden: de Asbroekheide in Limburg, het Dwingelderveld in Drenthe en het Haaksbergerveen in Overijssel.

De gemeten geluidwaarden in de genomineerde stiltegebieden liggen op 30 dB(A) of net iets lager en zijn de laagste van alle inzendingen. Maar een dB(A)-getal mag volgens de jury niet het enige criterium zijn. Reden waarom ook het provinciale beleid aangaande stiltegebieden is bekeken.

Aan de drie provincies is vervolgens gevraagd informatie aan te leveren over hun stilte- en natuurbeleid voor het genomineerde gebied. Met die inlichtingen als aanvulling is de winnaar gekozen.

Geluidswal

De aanleg van de geluidswal tussen de A28 en het Dwingelderveld blijkt van doorslaggevende betekenis te zijn geweest. Daarmee heeft de provincie Drenthe volgens de jury getoond dat ze het belang van stilte koestert en beleid omzet in concrete acties.

Gezeten op het bankje kunnen bezoekers aan het stilste gebied van Nederland hun komst op gepaste wijze, luisterend naar de rust, beginnen. “Stilte”, zegt Natuurmonumenten, “lijkt vanzelfsprekend, totdat je gaat luisteren”.

Landschapsfoto Alma Wanningen, Natuurmonumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.