Koning, koningin en premier bij ingebruikname Nationaal Monument MH17

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Mark Rutte wonen maandagmiddag 17 juli in Vijfhuizen (Haarlemmermeer) de ingebruikname bij van het Nationaal Monument MH17 voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Voorafgaand wordt de Nationale Herdenking MH17 gehouden.

Het monument, een initiatief van nabestaanden van de slachtoffers, bestaat uit een groen bomenlint en een gedenkteken. In het zogenoemde ‘herinneringsbos’ krijgen alle 298 slachtoffers een eigen boom met naamplaat.

Het gedenkteken staat in het midden van het bos en heeft de vorm van een oog dat opkijkt. In de iris zijn de namen van de slachtoffers gegraveerd. Het bomenlint is uitgevoerd door landschapsarchitect Robbert de Koning. Het gedenkteken is gemaakt door kunstenaar Ronald A. Westerhuis.

Voortleven

De Nationale Herdenking MH17 heeft het thema ‘voortleven’. Dat sluit aan bij het gedachtengoed van het Nationaal Monument. De onthulling van het monument gebeurt door een defilé van nabestaanden langs het gedenkteken.

De koning en koningin openen met 17 kinderen uit Vijfhuizen het defilé. Aansluitend bezoeken zij het herinneringsbos. Tijdens de na-ontvangst zijn er ontmoetingen met nabestaanden en betrokkenen.

De Nationale Herdenking MH17 wordt bijgewoond door circa 2.000 nabestaanden van de slachtoffers en vertegenwoordigers uit alle landen die betrokken waren bij de ramp met vlucht MH17.

Naast het koninklijk paar en premier Rutte zijn voorzitter Boekers-Knol van de Eerste Kamer, voorzitter Arib van de Tweede Kamer en minister Blok (Veiligheid en Justitie) aanwezig.