Koning onthult gedenksteen Multatuli in Nieuwe Kerk

Op 2 maart 2020 is het tweehonderd jaar geleden dat Multatuli (pseudoniem van schrijver Eduard Douwes Dekker) in de Korsjespoortsteeg 20 te Amsterdam werd geboren. Ter gelegenheid daarvan onthult koning Willem-Alexander op 17 februari in de Nieuwe Kerk een gedenksteen. De onthulling is de officiële aftrap van het Multatuli-jaar.

Op de bijeenkomst houdt schrijver Arnon Grunberg een lofrede, kruipt acteur Thom Hoffman in de huid van Multatuli en houdt Elsbeth Etty, voorzitter van het Multatuli Genootschap, een toespraak.

De Nieuwe Kerk huisvestte van 1578-1632 de eerste stadsbibliotheek van Amsterdam.

Voetsporen

Met de gedenksteen, ontworpen door beeldend kunstenaar Jeroen Henneman, treedt Douwes Dekker in de voetsporen van onder anderen Joost van den Vondel, P.C. Hooft en Isaäc da Costa.

Legendarisch is de eerste regel van Max Havelaar, Multatuli’s bekendste werk: “Ik ben een makelaar in koffij en woon op de Lauriergracht no.37. Het is mijn gewoonte niet romans te schrijven….”

Vermaard hoofdstuk in het boek is de Toespraak tot de Hoofden van Lebak waarin op ironische wijze het optreden in voormalig Nederlands-Indië op de hak wordt genomen. Ter gelegenheid van het jubileum houdt het Multatuli-museum dit jaar diverse activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.