Ga naar de inhoud

Koning Willem-Alexander bezoekt Hippolytuskerk

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag 1 september een werkbezoek gebracht aan Middelstum. Het bezoek stond in het teken van het door aardbevingen getroffen Groninger erfgoed als gevolg van aardgaswinning. Ook de Hippolytuskerk, waar onlangs een groot bevingsschadeherstel-project is afgerond, werd bezocht.

Het bezoek begon bij de historische Herberg In de Valk. René Paas, Commissaris van de Koning en beschermheer van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), gaf een introductie op het thema. Vervolgens sprak de vorst met eigenaren van rijksmonumenten over de manier waarop zij hun panden gerenoveerd en versterkt hebben. Aansluitend wandelde Willem-Alexander naar de vijftiende-eeuwse Hippolytuskerk in het dorp. De SOGK draagt sinds 2014 voor zorg voor het gebouw.

‘Monumentale gebouw centraal’

Bouwkundige Jur Bekooy van de Stichting Oude Groninger Kerken begeleidde de koning naar het godshuis en voorzag hem van inhoudelijke informatie over bevingsschadeherstel.

“Het monumentale gebouw moet in de aanpak centraal staan. Daarbij moet je de vaak lange bouwgeschiedenis van de kerk goed kennen, want die vertelt veel over de risico’s. De expertise van restauratiedeskundigen zoals architecten en aannemers is bij het herstel en versterken essentieel. Daarnaast is het belangrijk om onderhoud en restauratie uit te voeren zodat het gebouw zijn kracht behoudt of terugkrijgt. De SOGK pleit voor het verduurzamen van een kerkgebouw en herbestemming als daar behoefte aan is”, aldus Bekooy.

Gesprek in kerk

 Directeur Patty Wageman van de stichting heette de koning welkom in de kerk waarna Willem-Alexander sprak met een breed gezelschap particuliere eigenaren, vakmensen en deskundigen over schadeherstel en versterking van het erfgoed, innovatie en vakmanschap.

Aan tafel zaten naast vertegenwoordigers van de Stichting Oude Groninger Kerken het Erfgoedloket (steunpunt voor eigenaren van erfgoed met aardbevingsproblemen), de Monumentencommissie en de Monumentenwacht. Een aannemersbedrijf, Hanzepro (opleider voor werken en werkzoekenden) en een lector Aardbevingsbestendig bouwen van de Hanzehogeschool namen eveneens deel aan het gesprek onder leiding van burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta.

Vervolg

Het bezoek van Willem-Alexander was een vervolg op eerdere bezoeken aan de provincie Groningen waarbij de gevolgen van de gaswinning voor de bewoners van de door bevingen getroffen gebieden centraal stonden.

Foto: Koning Willem-Alexander liet zich uitvoerig informeren over het bevingsherstel van de Hippolytuskerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.