Koningin Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit

Molenvereniging De Hollandsche Molen heeft vanmiddag (maandag 4 november) uit handen van koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 ontvangen.

Omringd door molenaars nam directeur Nicole Bakker van de vereniging de prijs in ontvangst. Ook prinses Beatrix, beschermvrouwe van De Hollandsche Molen, was bij de uitreiking in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam aanwezig.

Cultureel erfgoed

Door de inzet sinds 1923 van De Hollandsche Molen zijn honderden molens bewaard gebleven en weer in beweging gekomen.

Aanvankelijk betrof het werk van de landelijke vereniging louter behoud van de economische functie van molens, met vooral de bekende korenmolens voor meel en de poldermolens voor het droogleggen van land. Tegenwoordig zet zij zich in voor instandhouding van het culturele erfgoed. Het maatschappelijke draagvlak daartoe en de interesse voor molens in het algemeen in Nederland is enorm toegenomen. Datzelfde geldt voor het ambacht van molenaar, dat inmiddels als immaterieel erfgoed door de UNESCO is erkend.

Weer malen en draaien

Directeur Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds stond in haar toespraak tot de laureaat expliciet stil bij de verdiensten van De Hollandsche Molen tot dusver.

Zo refereerde zij aan het feit dat via het omarmen van het Gilde van Vrijwillige Molenaars zo’n tweeduizend mannen en vrouwen hun molenaarsdiploma haalden, sinds begin jaren zeventig. Zij zorgen ervoor dat veel molens weer kunnen malen en draaien.

“Maar dat is slechts een van de wapenfeiten. Want wát heeft De Hollandsche Molen veel voor elkaar gebokst”. Als voorbeelden noemde Esmeijer o.a. De Nationale Molendag – de jaarlijkse open dag die de vereniging in het leven heeft geroepen –, het opzetten van de website ‘allemolens.nl’ waarmee een enorm grote beeldbank is ontsloten en het oprichten van het Molenfonds dat restauraties en onderhoud subsidieert. “Dat zijn grote prestaties van een klein gezelschap met onbegrensde molenliefde, waarmee zo veel is bereikt”.

Twee fondsen

De oeuvreprijs is goed voor anderhalve ton, waarvan 75.000 euro wordt gestort in een fonds op naam bij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Met het Molenambacht Fonds wil de vereniging initiatieven stimuleren die bijdragen aan de ontwikkeling van ambachten om Nederlandse molens te behouden. Het geld is tevens bedoeld om de kennis daarover te versterken en/of te verdiepen.

De Hollandsche Molen, opgericht in 1923, heeft besloten het vrij besteedbare bedrag van 75.000 euro ook in een fonds onder te brengen, dat zij zelf gaat beheren. Dit Jongerenfonds Molens gaat projecten ondersteunen van vrijwilligers – tussen 12 en 25 jaar oud – die zich inzetten voor monumentale molens in Nederland.

Verrassing

Volgens directeur Nicole Bakker was De Hollandsche Molen compleet verrast toen in april bekend werd dat de vereniging de Prins Bernhard Cultuurprijs 2019 prijs zou krijgen.

Zij dankte expliciet Leo Endedijk – ‘Mister Molen’ – die zich als haar voorganger bijna dertig jaar lang inzette voor het behoud van molens in Nederland. “Na dit fantastische spektakel vanmiddag ben ik opnieuw beduusd en met mij alle molenmensen hier aanwezig. Daar zullen we nog zeker van nagenieten. Toch gaan we morgen weer gewoon door met ons werk, zodat de molens blijven draaien. Onder meer met deze geweldige prijs”.

Oeuvreprijs

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is als gezegd een oeuvreprijs als beloning voor bijzondere en langdurige inzet voor cultuur of natuur. De award wordt sinds 2010 uitgereikt, elk jaar in een ander werkgebied.

De winnaar ontvangt 150.000 euro: een fonds op naam met een startkapitaal van 75.000 euro én een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro. De ontvanger van de oeuvreprijs bepaalt samen met het Cultuurfonds welke projecten voor cultuur of natuur in Nederland vanuit dit fonds op naam worden ondersteund. Ook kunnen andere schenkers die het doel ondersteunen een bijdrage leveren aan dit fonds op naam.

Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs waren Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Foto: Koningin Máxima reikt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan vereniging De Hollandsche Molen (foto Jorrit Lousberg).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.