Kröller-Müller Museum partner netwerk LRE Foundation

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo sluit zich aan bij de LRE Foundation (LREF), het internationale netwerk dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Europa levend houdt.

Wie Kröller-Müller zegt, denkt aan de schilderijen van Vincent van Gogh en andere moderne meesters. Voor velen wellicht onbekend, maar het museum kent een boeiende oorlogsgeschiedenis. Zo is er aan het begin van WOII een schuilkelder gebouwd om de kostbare collectie in veiligheid te brengen.

Ook heeft het toen geheten Rijksmuseum Kröller-Müller aan het einde van de oorlog als noodhospitaal gefungeerd. In april 1945 werd het bevrijd door de Canadezen, die tevens behulpzaam waren bij de herinrichting zodat het Kröller-Müller zijn deuren weer snel kon openen.

Veel gemeen

Het museum in Otterlo met zijn op een na grootste Van Gogh collectie ter wereld en de LRE Foundation hebben dus meer gemeen dan op het eerste gezicht mogelijk gedacht. LREF schuilt achter de Liberation Route Europe, de door de EU gecertificeerde Culturele Route waarmee men wandelend in de voetsporen kan treden van de geallieerden en Europe Remembers, dat o.a. met een online portal herdenkingsevenementen en -locaties in heel Europa verbindt.

Drie jaar

Het Kröller-Müller Museum is de overeenkomst met de LRE Foundation aangegaan voor een periode van drie jaar. Volgens Lies Boelrijk, directeur marketing en business development, is de rol van het rijksmuseum in de oorlogsjaren een goed bewaard geheim gebleven.

“Maar dat willen wij veranderen. Met de LRE Foundation kunnen wij het verhaal zichtbaar maken en tegelijkertijd willen wij het uitgebreide netwerk van de stichting benutten om het Kröller-Müller Museum te tonen aan het publiek dat naar de Airborne Regio komt en Van Gogh en zijn tijdgenoten niet mag missen”.

‘Interessante partner’

Omgekeerd is het Kröller-Müller Museum voor de LRE Foundation naar eigen zeggen een ‘interessante partner’.

Jurriaan de Mol, directeur van de LRE Foundation in Nederland: “In een gebied waar het herinneringstoerisme een belangrijke rol speelt, zullen bezoekers van de Liberation Route Europe en Europe Remembers de combinatie van kunst, cultuur en historie weten te waarderen. De samenwerking met het Kröller-Müller Museum is voor ons een mooie aanvulling op het huidige aanbod”.

Verhalen over de oorlogsjaren van het Kröller-Müller Museum zijn te vinden op de tijdlijn van het museum: https://krollermuller.nl/tijdlijn/een-tijdlijn-vol-verhalen Wie meer wil weten over het werk en de activiteiten van de LRE Foundation kan terecht op www.lre-foundation.org

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.