Kunstwerk Herman Kuijer verlicht CC NL

Het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort heeft een lichtkunstwerk ontstoken dat kunstenaar Herman Kuijer speciaal voor het gebouw heeft ontworpen. Een groot aantal lichtbundels creëert een voortdurend langzaam veranderend patroon op het CC NL langs de A28.

In het nieuwe centrum beheren het Nederlands Openluchtmuseum, Museum Paleis Het Loo, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Rijksmuseum een groot deel van hun collecties.

Beweegbare lichtarmaturen

Het kunstwerk van Kuijer bestaat uit 28 beweegbare lichtarmaturen rond het hoge gedeelte van het gebouw. Het zachte witte licht beweegt in een volledig willekeurig patroon over de gevel.

Door variatie in lichtintensiteit, de breedte van de lichtbundels, de wisselende bewegingssnelheid en de richting waarin het licht schijnt, ontstaan permanent nieuwe subtiel van elkaar verschillende beelden. Het lichtkunstwerk zal in de avond en ochtend te zien zijn.

Herman Kuijer

Herman Kuijer (1953) maakt sinds eind jaren zeventig door het hele land lichtinstallaties, veelal in de openbare en semi-openbare ruimte. Hij is bekend van onder meer de Marstunnel in Zutphen, Westpoint in Tilburg, het Parktheater in Eindhoven en de onderdoorgang onder de A2 die de Meern met Utrecht verbindt. Zijn werk is opgenomen in diverse particuliere- en bedrijfscollecties.

CC NL

Het Collectiecentrum Nederland (CC NL) is een verband van vier culturele instellingen. In het gebouw van 31.500 vierkante meter draagt het kwartet zorg voor optimaal beheer, behoud van de rijkscollecties.

CC NL wil katalysator zijn voor kennis, onderzoek en bruikleenverkeer. Het bijeenbrengen van de collecties biedt wetenschappers de gelegenheid objecten uit de koninklijke verzameling te bestuderen naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit.

De schaalvergroting zorgt voor een kostenbesparing voor de vier instellingen en maakt het mogelijk voor Nederland unieke faciliteiten te bieden, die de hele cultuursector ten goede komen. Het gebouw in Amersfoort is vorig jaar opgeleverd. Op het ogenblik worden de collecties overgebracht van de huidige depots naar CC NL. In juni is de officiele opening.

Duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van CC NL speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het ontwerp is gecertificeerd volgens de BREEAM NL-systematiek (niveau outstanding – 5 sterren). Zo creëert het gebouw zonder installaties het ideale binnenklimaat en wordt regenwater gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten.

Op het dak ligt 3.700 vierkante meter zonnepanelen. Daarmee voorziet het gebouw volledig in zijn eigen energiebehoefte. Ook de stroom die nodig is voor het lichtkunstwerk wordt ermee opgewekt. www.collectiecentrumnederland.nl

Foto: Het lichtkunstwerk van Herman Kuijer op het gebouw van het CC NL in Amersfoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.