Meteen naar de inhoud

Kunstwerk in Enkhuizen na restauratie herplaatst

Na uitvoerige restauratie door Lasbedrijf BvD is een kunstwerk van de Amsterdamse beeldhouwer Herman Diederik Janzen herplaatst tegen de gevel van de Enkhuizer Zeevaartschool.

De Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) van erfgoedvereniging Heemschut had de gemeente Enkhuizen in 2018 verzocht in te zetten op behoud van het werk, dat pronkte aan de gevel van de te slopen voormalige technische school aan de Kuipersdijk 13. Medio 2018 vervolgens is het beeld in overleg tussen de school, de WMK en de historische vereniging Oud Enkhuizen gedemonteerd.

‘Voorbeeldig naoorlogs metaalreliëf’

Volgens de WMK is het kunstwerk een prachtig voorbeeld van naoorlogs metaalreliëf.

Beeldhouwer Janzen (1923 – 1998) genoot net als veel prominente tijdgenoten zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. ’s Mans werken zijn op diverse plekken in Nederland te vinden, onder andere in Amsterdam, Naaldwijk, Utrecht en Wapenveld. Naast beeldhouwer was Janzen medailleur en tekenaar.

Steun

Zijn in Enkhuizen herplaatste beeld is gerestaureerd met steun van de plaatselijke overheid, het Ondernemersfonds Enkhuizen en het Enkhuizer Aannemersbedrijf (EAB). De Werkgroep Monumentale Kunst en de vereniging Oud Enkhuizen hebben zich ingespannen voor de fondsenwerving.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: