Kustwacht helpt bij bescherming scheepswrakken

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt sinds kort samen met de Kustwacht ter bescherming van het maritieme erfgoed in het Nederlandse deel van de Noordzee.

Het betreft scheepswrakken die extra aandacht behoeven vanwege archeologische en historische waarde. Voor instandhouding ervan is toezicht en handhaving van belang.

Maritiem erfgoed

Op de bodem van de Noordzee liggen duizenden wrakken, waarvan vele onderdeel zijn van het maritieme erfgoed.

Scheepswrakken en archeologische resten die daartoe behoren mogen niet worden opgegraven zonder opgravingscertificaat. Losse voorwerpen die op de zeebodem liggen mogen niet worden opgeraapt, verplaatst of meegenomen. Een en ander is vastgelegd in de Erfgoedwet.

Toezicht

Vanuit het ministerie van OCW is de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed de formele toezichthouder op maritiem erfgoed.

Samenwerking met de Kustwacht is voor de inspectie essentieel omdat zij zelf geen vaartuigen heeft. De Kustwacht bezit de middelen om toezicht te houden op de wraklocaties en de handhaving te ondersteunen.

Pilot

De samenwerking wordt onderzocht in pilot-vorm, die loopt tot september 2021. Op het ogenblik voert de Kustwacht acht toezichttaken uit in opdracht van zes ministeries. Tijdens de proef wordt nagegaan of de taken van OCW ook structureel kunnen worden belegd bij de Kustwacht.

Duikers

Duiken op wraklocaties is toegestaan, tenzij hierdoor verstoring, verplaatsing of verwijdering van cultureel erfgoed optreedt. Als archeologische overblijfselen worden gevonden tijdens duiktochten, dan mogen die wel gefotografeerd worden, maar dus niet worden meegenomen of verplaatst.

Foto: Wrak rammonitor Zr.Ms. Adder, gezonken juli 1882 (bron Rijkswaterstaat).

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.