Ga naar de inhoud

Kwaliteitslabel Universiteitsarchief Antwerpen

Jan Jambon, minister van Cultuur in Vlaanderen, heeft het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling’ toegekend aan het Universiteitsarchief Antwerpen.

Het archief bewaart de historische archieven van de universiteit en haar voorgangers. Ook archieven van actoren die een band hebben met de universiteit, zoals academici, onderzoeksgroepen en studentenverenigingen worden er bewaard.

Musea, culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken kunnen een kwaliteitslabel krijgen op basis van een internationale minimumstandaard voor een professionele cultureel-erfgoedwerking. Het hebben van een kwaliteitslabel toont aan dat het erfgoed binnen de organisatie in goede handen is, dat er zorg- en duurzaam mee wordt omgesprongen en dat het wordt beheerd volgens de regels van de kunst.

Belangrijke deelcollecties

Het Universiteitsarchief Antwerpen heeft belangrijke deelcollecties in bezit zoals het historisch archief van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen (1849-2009).

Daarnaast bevat het archief onder andere tekeningen van de Vlaamse ontdekkingsreiziger Eugène de Pruyssenaere (1826 – 1864) en tal van foto’s uit de rijke geschiedenis van de Universiteit Antwerpen.

De komende jaren zet het archief naar eigen zeggen sterk in op verdere uitbouw van de verzameling en richt het zich op borgingsacties rond de tradities en gewoontes in de universitaire gemeenschap.

Het archief is uitgerust met een modern en kwalitatief depot met een capaciteit van 3,7 kilometer. Er is een leeszaal met ruime openingsuren en een dienstverlening voor internen en externen. Voor presentaties en communicatie wordt samengewerkt met de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen.

20e erkenning

De erkenning van het Universiteitsarchief Antwerpen brengt het aantal erkende culturele archiefinstellingen op 20. In totaal dragen 95 collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel een kwaliteitslabel als museum, erfgoedbibliotheek of culturele archiefinstelling.

Foto: Schets van Philae (periode ca. 1856 – 1858) uit Brieven en schetsen van ontdekkingsreiziger Eugène de Pruyssenaere de la Wostyne aan familie en vrienden (archief RHHS).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.