Laatste publieke openstelling Foeliepanden

De panden aan de Foeliedwarsstraat 40-52 en Rapenburg 93 in Amsterdam zijn na grondige restauratie klaar voor bewoning. Voordat de huurders er vanaf maart in trekken, kunnen belangstellenden ze uitsluitend op vrijdag 8 februari vanbinnen bekijken.

Mei 2014 kwamen de zogeheten Foeliepanden in bezit van Stadsherstel Amsterdam. Ze waren verkrot en stonden op de lijst gesloopt te worden. Omdat in de voormalige Joodse buurt al veel was kaalgeslagen, pleitten diverse partijen voor behoud. Sterker, de panden worden beschouwd als bepalend voor het stadsbeeld. Bovendien heeft veel van dit Joodse erfgoed in de jaren zestig plaats moeten maken voor de aanleg van de metro en de autoweg die de IJtunnel met het zuiden en zuidoosten van de stad moest verbinden.

Weer bewoonbaar

Dankzij een aankoopbijdrage van de Vrienden van Stadsherstel Amsterdam was het de monumentenorganisatie mogelijk de panden te verwerven. Daarna volgde restauratie, van fundering tot het dak. Subsidie van de gemeente Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat nu vijftien woningen tot stand zijn gebracht.

Tijdens de Open Joodse Huizen van het Amsterdams 4 en 5 mei comité konden geinteresseerden in 2017 de Foeliepanden bezoeken en werden verhalen verteld over de buurt en haar voormalige Joodse bewoners. De Foeliedwarsstraat 40-52 was tevens startpunt van de Joods Amsterdam wandeling die Stadsherstel in samenwerking met het plaatselijke 4 en 5 mei comité hield. Onder meer dankzij donateurs die meeliepen, kon de 17e-eeuwse gevelsteen worden gerestaureerd en zijn oorspronkelijke kleuren terugkrijgen. De geveltoppen zijn met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de P.W. Jansen Friesche Stichting en diverse donateurs opgeknapt.

Laatste mogelijkheid

Liefhebbers hebben op 8 februari (tussen 15.30 uur en 17.00 uur) de laatste mogelijkheid het eindresultaat te bekijken. Aanmelden is niet nodig. Stadsherstel Amsterdam is aanwezig om een korte toelichting te geven op het restauratieproces.