Lancering landelijk netwerk SDG Houses

Drie jaar nadat voormalig VN-voorman Kofi Annan ’s werelds eerste SDG House opende in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, is vandaag (dinsdag 17 november) het SDG House Network gelanceerd. De nieuwe organisatie telt 9 huizen die zich inzetten voor het behalen van de zogenoemde Sustainable Development Goals (SDG’s).

De huizen in Nederland zijn The Hague Humanity Hub, het Koninklijk Instituut voor de Tropen/SDG House Amsterdam, Mondiaal Maastricht, Museon, Paleis Soestdijk, SDG House Hilversum, SDG Netwurk Fryslân, Stichting SBI/Landgoed Zonheuvel en The Social Impact Factory.

SDG’s zijn zeventien doelen voor duurzame ontwikkeling om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn in 2015 afgesproken door alle landen van de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen gelden als mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs, vrede en veiligheid, en klimaatverandering.

Partnership

De oprichting van het SDG House Network geeft concrete invulling aan SDG 17 – Partnership for the Goals – waarin de Verenigde Naties oproepen samen te werken aan de doelen.

Dat is precies wat het netwerk beoogt: bedrijven, kennisinstellingen, overheden en burgers inspireren en activeren om het behalen van de duurzame doelen in Nederland te versnellen, door het delen van kennis en het bundelen van innovatiekracht.

De negen initiatiefnemers van het SDG House Network zijn organisaties en bedrijfslocaties die zelf al op lokaal niveau duurzame ‘hotspots’ zijn die samenwerking, kennisuitwisseling en ondernemerschap voor duurzame ontwikkeling bevorderen. Met het netwerk beogen de initiatiefnemers de schaal en impact van hun activiteiten te vergroten. Het netwerk heeft de ambitie uit te groeien naar een internationaal netwerk van locaties.

Walk the talk

Het SDG House Network gaat meteen na de lancering aan de slag met projecten die direct bijdragen aan verwezenlijking van de SDG’s. Een daarvan is een trainee programma om 500 jongeren kennis te laten maken, en ervaring op te doen met duurzaam ondernemen, en ze op te leiden tot SDG-professional.

Een ander initiatief waarin het SDG House Network gaat samenwerken met de Kamer van Koophandel, is KvK Business Challenge, een online innovatieplatform dat grote ondernemingen in contact brengt met mkb’ers om samen innovatieve nieuwe business te ontwikkelen.

Video Create a Better World Together

Ter gelegenheid van zijn oprichting presenteert het netwerk de video Create a Better World Together met de Nederlandse Vereniging Verenigde Naties Goodwill Ambassaseurs Glennis Grace, Tanja Jess, Lavinia Meijer, Sharon Pieksma en Ben Lachhab, in samenwerking met SDG Nederland. Zie de video https://youtu.be/VzKlytlCbME

Volgens Mark Schneiders, ceo van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en SDG House Amsterdam, koppelt het netwerk kennis en ervaring van ondernemers, experts en NGO’s van verschillende SDG house locaties verspreid over het land. “Dat biedt gelegenheid voor meer samenwerking, en die is hard nodig om voortgang te boeken op het behalen van de SDG’s in 2030”.

Hoop

Prins Carlos de Bourbon de Parme zegt vanaf het begin in 2015 – toen de 193 lidstaten van de VN de 17 SDG’s vaststelden – hoop te hebben geput uit de vele positieve ontwikkelingen die daar uit voortkwamen.

“Eerst op beleidsniveaus, daarna bij het bedrijfsleven. Nu is het tijd de SDG’s te verankeren in onze maatschappijen. Het fenomeen SDG House is daar een concreet en krachtig middel toe. Ik hoop dat de komende jaren in steden over de hele wereld SDG Houses van de grond komen. Dankzij de SDG’s kunnen we eindelijk overal dezelfde agenda voeren voor een eerlijke, veilige en schone wereld. SDG Houses helpen die unieke kans optimaal te benutten”.

‘Fantastisch en noodzakelijk’

Voorzitter Simone Filippini van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) noemt SDG Houses ‘een fantastisch en ook noodzakelijk initiatief’.

“We hebben nog 10 jaar om de SDG’s te verwezenlijken en dat is echt korter dan we soms denken. Alle hens aan dek dus. De NVVN draagt met volle overtuiging bij aan het bereiken van andere, minder vanzelfsprekende en diverse groepen Nederlanders door de inzet van onze NVVN Goodwill Ambassadeurs. Die groep bijzondere en invloedrijke Nederlanders is bereid zich de komende jaren actief in te zetten”.

Foto: Paleis Soestdijk, een van de negen SDGhuizen in Nederland (foto Suzan Baars).

1 thought on “Lancering landelijk netwerk SDG Houses

  1. Goed initiatief. Mooi dat de Social Impact Factory hierin participeert. Utrecht is ook zeer actief bij het realiseren van de SDG’s. Ook op Europees niveau kan de Green Deal een belangrijke bijdrage leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.