Landauer Kasteel Middachten wordt opgeknapt

Nu ook het Mondriaan Fonds bijdraagt in de kosten aan de landauer van Kasteel Middachten in De Steeg is de begroting voor een professionele restauratie rond. Het herstel is op initiatief en onder begeleiding van de Stichting Hippomobiel Erfgoed.

Niet toonbaar

Weliswaar heeft het rijtuig de tijd overleeft, roest, motvraat, scheuren en vooral vroegere restauraties maken het allesbehalve toonbaar.

Dat het fluitje, waarmee passagiers communiceerden met de koetsier op de bok, het niet meer doet is nog de minste zorg. Het zijn vooral de vlekken die aan de rechterzijde en de achterkant van de kast zijn ontstaan bij een poging de oude vernis te verwijderen, die een nieuw team restauratoren voor een uitdaging stellen.

Museumstuk

Bedoeling is de landauer op te knappen als museumstuk dat incidenteel is te gebruiken. Naar verwachting is het herstel begin 2021 voltooid.

Kasteel Middachten wil het rijtuig aan een breder publiek laten zien, op de plaats waar het bijna anderhalve eeuw geleden door de Arnhemse rijtuigfabriek Henrich & Veth is afgeleverd. In het koetshuis gaat het zijn verhaal vertellen als onderdeel van het ‘ensemble’ van de adellijke familie Van Aldenburg Bentinck. Om het verhaal compleet te maken is in het projectplan ook de restauratie van zes tuigen opgenomen.

Het project is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Mondriaan Fonds, de Frans Mortelmans Stichting, Ludovica, RDO Balije van Utrecht en Kasteel Middachten. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.