Landschapsbiografie zet verhaal Nationale Parken scherp neer

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Staatsbosbeheer overhandigen vandaag (dinsdag 27 november) vier nieuwe Landschapsbiografieën aan vertegenwoordigers van Nationaal Park Hollandse Duinen, NL Delta, De Veluwe en het Waddengebied.

Een landschapsbiografie vertelt het verhaal van een specifiek gebied en wat daarvan tegenwoordig nog in het landschap valt terug te zien. Het betreft volgens beide partners een boeiend, verrassend en rijk geïllustreerd levensverhaal van onze mooiste natuurgebieden. Wie het verleden van deze gebieden begrijpt, kan ook werken aan de toekomst ervan.

De biografieën zijn geschreven door Theo Spek, hoogleraar Landschapsgeschiedenis en hoofd van het Kenniscentrum Landschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en Jan Neefjes, historisch geograaf bij Bureau Overland.

Natuur, cultuurhistorie en landschap

De vertegenwoordigers van de vier genoemde gebieden krijgen de landschapsbiografie als onderdeel van hun prijs als winnaar van de verkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland in 2016.

Die verkiezing was onderdeel van Naar Nationale Parken nieuwe stijl. Dat programma wil de nationale parken in Nederland (inter-)nationaal op de kaart zetten en de aantrekkelijkheid verhogen door de samenhang tussen natuur, cultuurhistorie en landschap te versterken.

De landschapsbiografieën dragen daaraan volgens de RCE en Staatsbosbeheer bij doordat zij het menselijke en historische aspect van de Nederlandse natuurgebieden laten zien.

De vier landschapsbiografieën zijn als downloadbestand beschikbaar via de website cultureelerfgoed.nl

Foto: Duinen in Zuid-Holland.