Legaat voor behoud kerk Heveskes

koud

2015 is voor de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) voortreffelijk begonnen met de ontvangst van een legaat van 100.000 euro voor behoud van de kerk van Heveskes. Het bijzondere gebouw op zijn bijzondere plek heeft veel aandacht nodig, maar gezien de leegstand ervan zijn er naast de gebruikelijke onderhoudssubsidies niet veel mogelijkheden voor cofinanciering van de instandhoudingskosten. Dat probleem is nu opgelost.

 

IJzeren hek

Nog dit jaar wordt een ijzeren hek – model traditionele lattendeur – voor de huidige 18e-eeuwse deuren geplaatst. Dit omdat deze een aantal keren ernstig zijn beschadigd door insluipers. De vandalen wrikken er een koevoet tussen, met alle gevolgen van dien. Ook het beheer van het verdwenen kerkhof vraagt de nodige eigen middelen.

Kerk zonder dorp

De kerk van Heveskes is een kerk zonder dorp onder de rook van Delfzijl. Het oudste deel van het godshuis dateert van ongeveer 1200.

In 1584 verplichtte de Staatse bezetting de bevolking te betalen om brandschatting te voorkomen. Sommige dorpen waaronder Heveskes, weigerden dat en werden in brand gestoken.

De kerk is omstreeks 1600 korter en smaller herbouwd. Het is uiteindelijk een klein vlak gedekt zaalkerkje met een flinke toren dat met het verdwijnen van het dorp in de jaren zeventig van de vorige eeuw en na dreiging van sloop door inzet van de plaatselijke bevolking door de SOGK kon worden gered. Tot op heden is voor het gebouw geen gebruik gevonden dat past bij de geïndustrialiseerde omgeving.