Lemmer krijgt Papageno Huis Fryslân

De renovatie van de gereformeerde kerk en omliggende gebouwen in hartje Lemmer begint nog dit jaar. Voortbordurend op het zogenoemde CU Living initiatief van Amanda Boesjes (‘gezien worden en niemand uit het oog verliezen’) gaat de Stichting Papageno Fonds er het Papageno Huis Fryslân ontwikkelen.

Belangrijk onderdeel van de herbestemming is het in ere herstellen en verduurzamen van de monumentale gebouwen èn het openbaar toegankelijk houden ervan. Door de panden een nieuwe functie te geven blijven de monumenten volgens Boesjes voor de toekomst bewaard.

Jaap en Aaltje van Zweeden

Papageno is een initiatief van dirigent Jaap van Zweden en diens vrouw Aaltje van Zweden- van Buuren, die de stichting hebben opgericht om kinderen en jongeren met autisme te helpen.

Het echtpaar begon daartoe in 1996 met de ontwikkeling van doelgroepgerichte muziektherapie en onderzoek naar vroegdiagnostiek. In 2015 opende koningin Maxima in Laren het eerste Papageno Huis. In Lemmer komt nu dus het tweede.

Woningen en dagbesteding

Papageno Huis Fryslân, dat naar verwachting zomer 2022 zijn deuren opent, biedt straks 16 zelfstandige woningen en 45 plekken voor dagbesteding gericht op jongeren met autisme. De activiteiten worden gecoördineerd door het kersverse Friese bestuur.

De Veiligheidsregio Friesland, de GGD en de Stichting Lemster Sjerke maken als toekomstige gebruikers onderdeel uit van de invulling. In de voormalige consistorie komt het consultatiebureau van de GGD.

Kerkzaal

De Stichting Lemster Sjerke is samen met Papageno Fryslân verantwoordelijk voor de invulling van de voormalige kerkzaal. De stichting is in 2020 opgericht om bestaande en nieuwe initiatieven in Lemmer en omstreken een plek te geven.

Voor jong en oud, échte Lemsters en mensen die nieuw zijn in het dorp; iedereen is welkom, aldus de initiatiefnemers.

Het doel van de Stichting Lemster Sjerke is om mensen met elkaar te verbinden en te inspireren. In het voormalige kerkgebouw, dat altijd al een plek midden in de lokale samenleving is geweest, staat ontmoeten centraal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.