Leuvepaviljoen blikvanger Maritiem District Rotterdam

Het Leuvepaviljoen, de nieuwe blikvanger in het Maritiem District van Rotterdam, opent op vrijdag 16 juli zijn deuren voor publiek. Het grotendeels uit glas opgetrokken paviljoen is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects.

Dankzij het compacte ontwerp is vanaf de Schiedamsedijk goed zicht op de Leuvehaven. Een informatiepunt over de haven, werkplaatsen van het Maritiem Museum en twee horecagelegenheden met terras brengen het district tot leven.

In de openbaar toegankelijke hout- en metaalwerkplaatsen van het Maritiem Museum zijn dagelijks maritieme ambachten te ontdekken. Ter plaatse worden kranen en schepen uit de museumhaven onderhouden.

Vanaf 30 juli is ook het Port Pavilion van het Havenbedrijf Rotterdam klaar. Bezoekers maken er kennis met de haven van nu en krijgen tips aangereikt om zelf op ontdekking te gaan. In het Maritiem Museum is een horecagelegenheid ondergebracht, ijssalon en koffiebar Loeve. Aan de zuidkant van het paviljoen komt een restaurant met zitjes op de kade.

Groenere ontmoetingsplek

Naast de bouw van het Leuvepaviljoen verbetert de gemeente Rotterdam de ruimte rond het paviljoen. Op de kade bij de haven van het Maritiem Museum is meer groen voorzien. Er komen zitranden en ook de trappen worden aangepakt.

Er is straks bovendien meer ruimte om te flaneren en te spelen. Bezoekers kunnen er de buitencollectie van het museum nog steeds bewonderen. Begin 2022 wordt met de herinrichting van de buitenruimte een begin gemaakt.

Hoogbouwcentrum van Rotterdam

In totaal verrijzen in het Maritiem District circa 1.900 nieuwe woningen, waarvan een ruim deel al klaar is. Het district staat op de kaart als het hoogbouwcentrum van Rotterdam.

Volgens verantwoordelijk wethouder Bas Kurvers (Wonen en Bouwen) komen water, historie en de moderne stad in het gebied bij elkaar. “Dat zie je ook terug in het transparante en stoere Leuvepaviljoen. Op de kade is het prettig toeven. Het Havenbedrijf keert terug in het oude maritieme hart van de stad met een prachtig uitzicht op de historische schepen van het Maritieme Museum met op de achtergrond het nieuwe Rotterdam”.

Port Pavilion en maritieme werkplaatsen

“Op de plek waar de Rotterdamse haven ooit is ontstaan, openen we deze zomer Port Pavilion: de nieuwe voordeur van de haven, midden in de stad”, zegt ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam.

“Port Pavilion is de plek om bewoners en bezoekers te informeren en te inspireren om de haven in te gaan en zelf de grootsheid en diversiteit ervan te ervaren. Een dynamische projectie op een fotomaquette laat bezoekers alle fietsroutes, uitkijkpunten, tours, attracties, stranden en natuurgebieden in en rond de haven zien. Op enorme, bewegende beeldschermen tonen we hoe groots, divers en contrastrijk de haven is. Absoluut de moeite van een bezoek waard”.

Museum af

Volgens algemeen directeur Bert Boer van het Maritiem Museum Rotterdam is zijn museum met het nieuwe Leuvepaviljoen en de maritieme werkplaatsen af.

“De combinatie binnenmuseum, museumhaven met historische schepen en de publieksgerichte werkplaatsen maken het Maritiem Museum Rotterdam tot een van de leukste musea van Nederland. En dat in het hart van Rotterdam, de maritieme hoofdstad van Europa aan de Leuvehaven, de plek waar eind 16de eeuw de eerste haven werd gegraven. Mooier kan het niet”.

Foto: Het grotendeels uit glas opgetrokken paviljoen is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects (foto Jan van der Ploeg).

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.