Het leven in WOII in Vondst van de Maand

Sigarettendoos bemanningslid neergestort Engels vliegtuig

In de nieuwe Vondst van de Maand-vitrine in het Huis van Hilde te Castricum liggen enkele archeologische vondsten uit de Tweede Wereldoorlog. In het depot van het archeologiecentrum worden immers ook voorwerpen uit die tijd bewaard.

De persoonlijke bezittingen van burgers en soldaten, zoals een carbidlamp, een sigarettendoos, muntgeld en knopen, zijn stille getuigen van het dagelijks leven in oorlogstijd in Noord-Holland. Foto’s illustreren onder meer de bevrijding van Castricum en Egmond.

Herkomst van de vondst van de maand

De vondsten, divers en indrukwekkend in hun eenvoud, vertellen iets over de herkomst van hun vroegere eigenaren. Zo is er een koperen sigarettendoos (foto) die toebehoorde aan een bemanningslid van een Engels vliegtuig dat, volgeladen met munitie op weg naar Duitsland, op 8 september 1944 tijdens noodweer crashte, neerstortte en ontplofte in Oosterveld bij Limmen.

Allerlei kleine voorwerpen, zoals een vork uit de Verenigde Staten en een messing knoop uit Canada, duiden op de herkomst van de toenmalige gebruikers: de geallieerden die in Nederland vochten tegen de Duitse bezetter.

Dagelijks leven

Er zijn ook vondsten te zien uit het dagelijks leven in die tijd, zoals zinken, koperen en zilveren centen, knopen, een carbidlamp en fraai gedecoreerde messing rijwiel belastingplaatjes uit Grootebroek en Weesp; een bewijs dat de eigenaar belasting had betaald voor het gebruik van zijn fiets.