Lichtkunstwerk op ‘wolken’ in verkeerstoren Ypenburg

Winterlicht-600x343

Op zaterdag 29 november onthult Henk Kronenberg, voorzitter van Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg, de installatie Verbinding in Vrijheid van Marcella Kuiper.

Op de plek waar verkeerstoren Ypenburg staat, lag ooit vliegveld Ypenburg. Rond dit vliegveld werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke militaire slag geleverd, waarbij de Duitse troepen een nederlaag leden. Behalve de toren is er in de woonwijk niets dat naar dit verleden, of naar het vliegen in het algemeen verwijst.

Met bewoners

Het lichtkunstwerk van Marcella Kuiper is in samenwerking met bewoners uit Ypenburg ontstaan en heeft de bewogen geschiedenis van de omgeving en het gegeven van het vliegen tot onderwerp.

Op verzoek van de kunstenaar hebben bewoners antwoord gegeven op de vraag wat hun het gevoel geeft te vliegen. Ze hebben foto’s gemaakt en korte teksten geschreven die door Kuiper op een speciale Facebook pagina zijn verzameld. De reacties zijn door haar vertaald naar een lichtwerk geprojecteerd op ‘wolken’. Wolken die als symbool voor vrijheid de toren van binnen vullen.

Partners

Het project is georganiseerd door Stichting Winterlicht en tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Pijnacker-Nootdorp, Fonds 1818 en BOEi, de nationale maatschappij tot behoud, ontwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed.

Het lichtkunstwerk is tot 30 december iedere avond van 17.00 uur tot middernacht te zien.