Ga naar de inhoud

Linde Maasniel Boom van het Jaar

De lindeboom naast de oude pastorie in het Limburgse Maasniel is verkozen tot Boom van het Jaar 2021. De linde won na een overtuigende eindsprint met een totaal van 4.334 stemmen en wordt daarmee de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year die in februari 2022 wordt gehouden.

De statige lindeboom aan de Pastoor Ramakerstraat is rond 1870 geplant als pastoorsboom, door pastoor Ramakers die toen zijn intrek nam in de pastorie. Zij was in die tijd geen publieke boom, al zullen veel zusters in het nabijgelegen klooster hebben genoten van het uitzicht op haar elegante vorm. Hoewel de boom nog steeds op privéterrein staat, is ze inmiddels zeer publiek: ze was de eerste boom op Instagram met een eigen account (@lindeboom_maasniel). Rond 3.000 volgers van Londen tot Teheran genieten dagelijks van een ‘verse’ foto.

Breytenbachboom tweede

De Breytenbachboom, die in Rotterdam de bommenzee van mei 1940 overleefde en in 2014 met een plaquette werd gedoopt tot ‘Graf van de Onbekende Dichter’, werd tweede met 3.626 stemmen. De strijd werd uiteindelijk pas in de laatste dagen voor het sluiten van de stembus beslist.

Kastelein derde

De Kastelein van Oudelande in Zeeland werd derde. Deze kastanje, die een bijzondere rol speelde tijdens de Watersnoodramp in 1953, wist 1.480 stemmen te bemachtigen.

Poppebeam vierde

De Friese Poppebeam in Jubbega die volgens de overlevering de zielen herbergt van ongeboren kinderen, veroverde de vierde plaats met 1.061 stemmen.

Bomen met geschiedenis

De verkiezing van Boom van het Jaar en haar Europese equivalent Tree of the Year draaien niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om bomen met een opvallende geschiedenis, legende of functie binnen hun gemeenschap.

Doel van de verkiezing is het verhogen van het bewustzijn voor bomen in het algemeen en hun relevantie in de omgeving waarin zij staan.

De Europese verkiezing Tree of the Year bestaat sinds 2011 en wordt jaarlijks georganiseerd door de Environmental Partnership Association. In totaal nemen 16 Europese landen deel. Nederland doet mee sinds 2018. Het SBNL Natuurfonds in Leersum verwierf in dat jaar het exclusieve recht om de Nederlandse inzending te mogen selecteren.

SBNL Natuurfonds

Het SBNL Natuurfonds is een non-profitorganisatie die zich sinds 1981 inzet voor ontwikkeling en behoud van natuur en landschap op particuliere gronden (vooral agrarisch en op landgoederen).

Zij doet dat door vanuit verschillende fondsen projecten financieel te ondersteunen die landschapsontwikkeling beogen. Ook ondersteunt de stichting praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek in de natuur. Het SBNL Natuurfonds heeft de ANBI-status.

Foto: De linde naast de pastorie, Maasniel, Limburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.