Ga naar de inhoud

Literatuurmuseum van Den Haag naar hartje Utrecht

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum verhuist op termijn van Den Haag naar het stadshart van Utrecht. Het neemt zijn intrek in het monumentale Magazijn De Zon, een prestigieus en historisch pand aan de Oudegracht 167, waarin voorheen warenhuis Vroom en Dreesmann was gehuisvest.

Het gebouw, sinds 1972 eigendom van de gemeente Utrecht, had na vertrek van de openbare bibliotheek en boekhandel Broese geen vaste gebruiker meer. Het pand zal worden herontwikkeld tot een duurzaam onderkomen waarin de allure wordt teruggebracht en monumentale details worden gekoesterd.

De Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief huurt in Magazijn De Zon gedurende 25 jaar circa 6.300 vierkante meter. Voor de resterende 1.000 vierkante meter op de begane grond wordt nog een kandidaat gezocht.

Openbare inschrijving

De transactie is onder bijzondere omstandigheden tot stand gekomen. Het vinden van een nieuwe gebruiker verliep via een, voor verhuur onconventionele, openbare inschrijving.

Informatie over de inschrijving was op te vragen via de speciaal ontwikkelde website www.magazijndezon.nl. Belangrijk selectiecriterium voor de nieuwe gebruiker was om een waardevolle, maatschappelijke invulling aan het gebouw te geven. Die is naar het zich laat aanzien met het Literatuur en Kinderboekenmuseum gevonden.

Bij de transactie speelde het wereldwijde advies- en beleggingsbureau CBRE een bemiddelende rol. Marijn Dekker, bij het bureau city leader Utrecht: “Verhuizing van een rijksmuseum is geen dagelijkse praktijk. Voor ons een unieke opdracht zowel qua opdrachtgever, proces en als huurder”.

200.000 bezoekers per jaar

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, dat op de nieuwe locatie na een grondige renovatie in 2025 zijn deuren opent, hoopt in Utrecht mettertijd twee keer zoveel bezoekers te trekken als in Den Haag, waar het geen nieuw onderkomen wist te vinden.

Het museum mikt in de Domstad, sinds 2017 UNESCO City of Literature, op 200.000 bezoekers per jaar. Magazijn De Zon is onder meer voorzien van een bijzonder trappenhuis en een lichtkoepel.

Foto: Het monumentale Magazijn De Zon in Utrecht is in meerdere fasen gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.