LocHal Tilburg Gebouw van het Jaar

De LocHal-Tilburg is door de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus(BNA) uitgeroepen tot Gebouw van het Jaar in de categorie leefbaarheid en sociale cohesie en winnaar van de Publieksprijs. De uitreiking van de awards was op vrijdag 17 mei in de voormalige locomotiefhal uit 1932.

Nationaal magazine MONUMENTAAL besteedt in zijn juni-uitgave 2019 (verschijning vanaf 14/6) in woord en beeld zeer uitvoerig aandacht aan de LocHal.

Volgens juryvoorzitter Jort Kelder heeft het complex een doods gebied in de Brabantse stad omgetoverd tot bruisende plek waar bewoners uit heel Tilburg – en ver daarbuiten – bij elkaar komen. “Het project laat zien hoe je de kracht van het bestaande benut”.

Bewoners

Het gebouw, behorend tot het plaatselijke industrieel erfgoed, biedt nu onderdak aan de Bibliotheek Midden-Brabant, de vergader-en co-working-locatie Seats2Meet en Kunstorganisatie Kunstloc.

De transformatie van de voormalige NS-Werkplaats is begeleid door de architectenbureaus CIVIC-Architects, Braaksma & Roos, Inside Outside/Petra Blaisse, Mecanoo en ingenieursbureau Arup.

Glazen Zaal

Onderscheidend zijn de multifunctionaliteit, het trappenlandschap en de beroemde Glazen Zaal uit de Beurs van Berlage die in de LocHal een nieuwe bestemming heeft gekregen. Voor dit laatste onderdeel was Octatube Services verantwoordelijk.

Foto: De treintafels, leestafels op de wagon, rollen nog over de rails (foto Suzan Baars).