Luiken voormalig stadhuis Klundert krijgen originele kleur terug

Sinds april zijn veel mensen in touw het voormalige stadhuis van Klundert in oude glorie te herstellen. De glas in lood ramen van het fraaie onderkomen in het vestingstadje (gemeente Moerdijk) in Noord-Brabant worden vervangen en er vindt groot onderhoud plaats. Daarbij is de oorspronkelijke staat van het pand uit 1621 uitgangspunt.

Recent kwam de erfgoedbouwkundige van Van Hoogevest Architecten (Amersfoort) er bij historisch onderzoek achter dat de luiken van het pand deels niet de originele kleur hebben. Het deel dat sinds 1953 na restauratie wit is, was oorspronkelijk blauw. Waarom die keuze indertijd is gemaakt, is onduidelijk. Ook de plaatselijke Heemkundekring Die Overdraghe heeft er geen verklaring voor.

Onverwachte wending

Verantwoordelijk wethouder Eef Schoneveld spreekt van ‘een onverwachte wending’.

“Alle deskundigen zijn unaniem: blauw is historisch de meest verantwoorde keuze. Het college van B en W volgt het advies van de experts. De luiken krijgen hun originele kleur terug. Ik realiseer me dat het even wennen zal zijn, maar willen we het gebouw echt in oude glorie herstellen, dan kun je niet anders”.

Zorgenkindje

De opknapbeurt van het voormalige stadhuis in Klundert was voor de gemeente Moerdijk een zorgenkindje.

Een vorige aannemer heeft volgens erfgoedvereniging Heemschut in 2017 van de renovatie een puinhoop gemaakt, waarbij met weinig respect voor het monument werd gewerkt. De lokale overheid heeft toen de restauratie stilgelegd. Vorig jaar is met medewerking van de erfgoedorganisatie gekeken naar een nieuw renovatieplan. Daar is toen ook extra budget voor vrijgemaakt. Dit tot tevredenheid van Heemschut.