Ga naar de inhoud

Maassluis krijgt Maritiem Erfgoed en Living Lab

Maassluis krijgt een Living Lab voor Maritiem Erfgoed. De attractie wordt ondergebracht in een aan te kopen pand aan de museale buitenhaven. Het lab moet broedplaats worden voor samenwerking en verduurzaming van de historische schepen en de haven. De gemeenteraad gaf gisteravond 13 september groen licht.

Maassluis investeert in de historische kern van de stad en wil maritiem erfgoed hierin een centrale rol geven. De aankoop van 1.884 vierkante meter loods aan de Govert van Wijnkade is daartoe een belangrijke stap. Het pand (kosten 1.776.000 euro) wordt betaald door de gemeente en vormt de basis voor het Living Lab.

In het lab worden straks verduurzamingstechnieken voor schepen, havens en havenpanden ontwikkeld, getest en toegepast. De gekozen locatie biedt huisvesting voor onderwijs, stages, start-ups, onderhoudswerkzaamheden aan varend erfgoed en mogelijk ook de twee musea.

Levendig

Wethouder Corine Bronsveld (Cultuur) verklaart enthousiast te zijn over de resultaten die het afgelopen jaar in haar gemeente wat betreft maritiem erfgoed zijn geboekt.“De vaartochten met historische schepen zitten vol. Ik ben blij met de vruchtbare samenwerking tussen de vrijwilligersorganisaties. Met de aankoop van het pand krijgen we de mogelijkheid om die samenwerking te verbreden en verduurzaming van ons maritiem erfgoed te versnellen. Zo kunnen we in de toekomst blijven genieten van ons rijke maritieme verleden”.

Volgens wethouder Sjef Evers (Economie) is aankoop van het pand Govert van Wijnkade 44 nodig om de volgende stap te zetten in het ontwikkelplan van de lokale overheid. “We zetten in op duurzaam gebruik van ons maritiem erfgoed voor het ontwikkelen van de stad. Door toerisme in eigen regio te stimuleren, door lange termijn samenwerking te organiseren, door nieuwe technologieën te ontwikkelen, testen en toe te passen, brengen we meer levendigheid in Maassluis”.

Meedoen

De ontwikkeling van het Living Lab gebeurt in samenwerking met tal van  partners in stad en regio. Het afgelopen jaar is al veel geïnvesteerd, onder meer in samenwerking tussen de historische schepen en Ervaar Maassluis.

Resultaat: een succesvol vaarprogramma dat Maassluis in de metropoolregio Rotterdam Den Haag op de kaart zet en zorgt voor levendigheid in de stad. Daarnaast is het eerste plan ontwikkeld voor verduurzaming van een historisch schip, in samenwerking met de Hoge School Rotterdam, het Scheepvaart en Transport College en de TU Delft. Verschillende toonaangevende bedrijven gaan meedoen aan het onderwijsprogramma, stages en leer/werkplekken, zoals SIMA Charters, Lely, HDM, Alphatron Marine en De Haas Maassluis.

Op korte termijn wordt de locatie benut voor tijdelijke activiteiten, zoals opslag van materialen voor historische schepen. Ook beginnen de activiteiten om het pand Govert van Wijnkade 44 geschikt te maken voor de gewenste toekomstige functies.

Op 12 oktober 2022 presenteert het stadsbestuur de stand van zaken van het ontwikkelplan maritiem erfgoed aan betrokken partijen, waarbij ook de verdere ontwikkeling van het pand aan de orde komt.

Foto: Het Living Lab voor Maritiem Erfgoed in Maassluis wordt ingericht in het pand midden voor op de foto, links naast het hotel, achter het schip.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.