Marieke van Winkelhoff wint W.A. van Es-prijs 2021

Marieke van Winkelhoff (Universiteit Leiden) is winnaar van de W.A. van Es-prijs 2021. De award, die voor de 32e keer werd uitgereikt, is een stimuleringsprijs voor jong onderzoekstalent op het gebied van Nederlandse archeologie.

De jaarlijkse prijs, aan Van Winkelhoff op vrijdag 19 november met enig ceremonieel in Almere overhandigd, bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.000 euro, beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

De W.A. van Es-prijs wordt alternerend uitgereikt voor een proefschrift en een masterscriptie, steeds tijdens het wetenschappelijke congres Reuvendagen. Dit jaar gaat de award naar de beste scriptie van de afgelopen twee jaar.

Merovingisch glaswerk

De jury was onder de indruk van de omvangrijke en fraai geïllustreerde RMA scriptie van Marieke van Winkelhoff met als titel Light in the Dark Ages. A conceptual approach to the role of glass vessels in the Merovingian burial rite.

Bij het onderzoek heeft zij een oud en algemeen geaccepteerd idee ter discussie gesteld, namelijk dat glazen vaatwerk gedeponeerd in Merovingische graven gerelateerd moet worden aan het drinkgelag/Convivium en maaltijden genuttigd in het kader van de begrafenis.

Op formidabele wijze, aldus de jury, heeft Van Winkelhoff een alternatieve oplossing aangedragen dat glazen vaatwerk als lamp gebruikt kan zijn: een overtuigende theorie met ingrijpende consequenties voor de interpretatie van het grafritueel in de Merovingische tijd.

Foto: Jos Bazelmans, Hoofd Archeologie van de RCE, overhandigt de oorkonde aan Marieke van Winkelhoff.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.