Mascha van Damme eerste winnaar Ithakaprijs

Ithakaprijs Damme M. van (Mascha)

Architectuurhistoricus Mascha van Damme (foto) is winnaar van de Ithakaprijs 2015 voor haar boek Heren op het Land Buitenplaatsen van Twentse textielfabrikanten, Zwolle (Waanders) 2013.

De award, ingesteld door de stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen (sKBL), werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Dat gebeurde op woensdag 7 oktober door juryvoorzitter Paul Schnabel tijdens een feestelijke bijeenkomst op Kasteel Groeneveld te Baarn.

Tevens kende René Dessing, jurysecretaris en directeur van de sKBL, een stipendium toe aan Els van der Laan, Willemieke Ottens en Jelmer Bokma (Bureau No.ordpeil) voor het onderzoeksproject Noordelijke Lustwarande.19de-eeuwse landschapsparken als verbindende groene erfgoedstructuur tussen de staten en stinzen van Friesland, de borgen van Groningen en de havezaten van Drenthe (Noord-Nederland).

Aan de Ithakaprijs en -stipendium is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden.

Gift

Prijs en stipendium, die gedurende vijf jaar worden uitgereikt, zijn mogelijk gemaakt door een genereuze particuliere gift aan de sKBL.

De Ithakaprijs is bedoeld ter stimulering van interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek over Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Ook journalistieke (media) producties die dit cultuurgroen erfgoed breed en positief onder de aandacht hebben gebracht komen in aanmerking.

Het Ithakastipendium is beschikbaar voor onderzoekers die op uiteenlopende studiegronden onderzoek willen verrichten naar KBL op voorwaarde dat het onderzoek gepubliceerd zal worden.