Mastenbroek luistert paleiszaal Princessehof op

In Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is een nieuwe muzikale installatie te zien van ontwerper Jelle Mastenbroek (1988). Mastenbroek liet zich inspireren door 18e-eeuwse pronkkasten van rijke Hollanders. Werp een euro in de sleuf en de munt rolt met muzikaal gerinkel over het ‘rooskleurige’ servies.

Met de permanente toevoeging van het werk van Mastenbroek is de paleiszaal van het 18e-eeuwse stadspaleis opgeluisterd. Even snel komen kijken? Dat kan al vanaf 2,50 euro met het ‘voorproefje’, een speciaal entreebewijs dat onder andere toegang geeft tot de paleiszaal.

Over Rozen Gaan

Jelle Mastenbroek maakte de installatie Over Rozen Gaan in opdracht van het keramiekmuseum. Humor en engagement zijn belangrijke thema’s in zijn werk.

Met Over Rozen Gaan transformeert hij een 18e-eeuwse pronkkast in een statement over geld. Het chique Famille rose-porselein en de met zwart zaad bedekte kast verwijzen naar de groeiende economische ongelijkheid van vandaag de dag. Het werk doet een poging die ongelijkheid tijdelijk op te heffen: het leven van elke toeschouwer kan er, net zoals het muntje, een moment ‘over rozen gaan’.

Dutch Design

Bezoekers kunnen bij het werk van Mastenbroek plaatsnemen in de nieuw ingerichte zithoek met designmeubelen. In de paleiszaal van het Princessehof staan stoeltjes uit de serie Smoke van Maarten Baas en meubelen van Marcel Wanders uit de reeks Moooi New Antiques.

Naast de muzikale installatie van Mastenbroek en de designzithoek zijn er wisselende hedendaagse kunsttentoonstellingen op de tweede verdieping van het nationale keramiekmuseum. Met nu solo-exposities van Babs Haenen, Jennifer Tee en Jólan van der Wiel. In de museumshop zijn regelmatig bijzondere items te koop: van Dutch Design tot hippe woonaccessoires.

Verbouwing

De aanvulling in de paleiszaal is onderdeel van een bredere vernieuwingsslag van het Princessehof. Afgelopen zomer openden er twee permanente exposities over de beroemde bewoners Maria Louise, prinses van Oranje-Nassau en graficus M.C. Escher.

Eerder dit jaar werden de theesalon en de tuin aangepakt. Met nieuw behang in de stijl van de collectie en grote planten heeft de salon nu meer weg van een orangerie uit de tijd van Maria Louise. Daarmee heeft het entreegebied een paleiselijker uitstraling gekregen, passend bij de roemruchte historie van het Leeuwarder stadspaleis. www.princessehof.nl

Foto: Het chique Famille rose-porselein en de met zwart zaad bedekte kast verwijzen naar de groeiende economische ongelijkheid van vandaag de dag (foto Ruben van Vliet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.