Matthäuspassion Naarden Immaterieel Erfgoed

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland wordt uitgebreid. Het betreft onder andere een cluster van tien kortebaandraverijen. Ook de Matthäuspassion door de Nederlandse Bachvereniging in de Grote Kerk van Naarden is in beeld.

Daarnaast kunnen de Nederlandse Thuisbevalcultuur, Afro-Surinaamse Aflegrituelen, de Surinaams- Javaanse Gamelantraditie, Levende Nederlandse folkloredans en Cramignon worden bijgeschreven.

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat na deze nieuwe bijschrijvingen bijna 180 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken. Daarmee laten de gemeenschappen zien, dat ze bezig zijn met de borging van hun immaterieel erfgoed en werken aan de zichtbaarheid ervan.

Cluster Kortebaandraverijen

Een kortebaandraverij is een afvalrace waarbij twee paarden met pikeurs op sulky’s strijden om de winst over een afstand variërend van 275 tot 300 meter. De kortebaandraverijen vinden vooral in het westen van het land plaats.

Nadat er de afgelopen jaren al een aantal individuele draverijen was bijgeschreven in de Inventaris, hebben nu ook tien andere draverijen een plan opgesteld om hun erfgoed te borgen. De draverijen zijn in vrijwel alle gevallen onderdeel van een feestweek. Sommige hebben daarom naast de draverij andere activiteiten van de feestweek aangemeld waardoor de overeenkomsten en de verschillen tussen de draverijen zichtbaar worden.

De diverse draverijen gaan gezamenlijk één cluster vormen in de Inventaris. De draverijen die bijgeschreven worden zijn Harddraverij Lisse en omstreken, Najaarsfeesten en Kortebaan Hillegom, Kortebaandraverij IJmuiden, Kortebaandraverij Santpoort, Kortebaandraverij Nootdorp, Kortebaandraverij Hoofddorp, Kortebaandraverij Heemskerk, Kortebaandraverij Assendelft, Harddraverij Warmond en Harddraverij Venhuizen.

De Nederlandse Thuisbevalcultuur

Bij de voordracht Nederlandse Thuisbevalcultuur draait het om het borgen van de mogelijkheid voor vrouwen om thuis te bevallen en daar in veilige en vrije omgeving een kind geboren te laten worden. De Nederlandse Thuisbevalcultuur is een gezamenlijke voordracht van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden.

Matthäuspassion door de Nederlandse Bachvereniging in de Grote Kerk Naarden

De ‘Matthäus in Naarden’ (foto) is, tijdens de week voor Pasen, een jaarlijks ritueel van bezinning en voor velen een familietraditie. De Nederlandse Bachvereniging en de Stichting Grote Kerk Naarden willen, als initiatiefnemers van deze voordracht, de traditie borgen en in ontwikkeling houden voor toekomstige generaties.

Afro-Surinaamse Aflegrituelen

De voordracht Afro-Surinaamse aflegrituelen betreft de rituele bewassing van overledenen en de rouwverwerking aan nabestaanden. Het gaat om openbare rituelen en rituelen die alleen met ingewijden worden gedeeld. Elke dienaar/aflegger is officieel ingewijd in de dienst van de overledene. De Afro-Surinaamse Aflegrituelen zijn voorgedragen door de Federatie Surinaamse aflegverenigingen Nederland.

Surinaams-Javaanse Gamelantraditie

De Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie, STICHJI, heeft de Surinaams-Javaanse Gamelan orkesten in Nederland bij elkaar gebracht om gemeenschappelijk een voordracht in te dienen voor de Inventaris Immaterieel Erfgoed. De Surinaams-Javaanse Gamelan wordt vaak ingezet als begeleiding van allerlei podiumkunsten, zoals de Wayang Kulit, Wayang Wong en de Ludrug. De gamelan heeft zich vanuit Indonesië eerst in Suriname en daarna ook in Nederland steeds verder ontwikkeld.

Levende Nederlandse Folkloredans

De Stichting Levende Folklore wil de Nederlandse Folklore dans (volksdans) borgen voor de toekomst. Levende Nederlandse folkloredansen zijn gezelschapsdansen in (streek)kostuums op traditionele muziek, in sommige gevallen voorzien van nieuwe choreografieën. De gemeenschap is zich bewust dat het, om dit erfgoed te borgen, van belang is dat de dynamiek in de folklore dans geactiveerd wordt. Vandaar de toevoeging ‘levende’ in de naam van het erfgoed.

Cramignon

De Cramignon is een reidans die in een klein aantal dorpen in de grensstreek tussen Limburg en België gedanst wordt. De Cramignon is nauw verbonden met de Jonkheden (groepen van ongehuwde jonge mannen) en de Bronck (zowel de Sacramentsprocessie als het meerdaagse feest dat daarop volgt). In de periode tussen Pasen en Pinksteren wordt er, steeds in een ander dorp, onder leiding van de Jonkheid door jong en oud op straat gedanst. Plaatselijke harmonieën en fanfares begeleiden de dans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.