Matthias Francken algemeen directeur Herita

Het bestuur van Herita heeft Matthias Francken benoemd tot algemeen directeur. De nieuwe topman van de Vlaamse erfgoedbeheerder treedt medio januari in functie. Op het ogenblik is hij nog kabinetschef van minister Matthias Diependaele, bevoegd voor onroerend erfgoed.

Met de benoeming van Francken kiest Herita ‘voor een jong en dynamisch figuur, met passie voor erfgoed en een duidelijke ambitie’.

Opvolger Margit Bal

Matthias Francken volgt Margit Bal op die de organisatie begin september verliet. Volgens Herita-voorzitter Gustaaf Sap is de nieuwe directeur als kabinetschef van de Vlaamse minister vertrouwd met de materie.

“We hebben gekozen voor iemand die met degelijke dossierkennis out of the box durft te denken, en proactief ageert. Gelet op de vele uitdagingen geeft dat de beste garantie voor de verdere uitbouw van Herita tot de toonaangevende National Trust in Vlaanderen”.

Dubbel gevoel

Minister Diependaele blijft naar eigen zeggen achter met een dubbel gevoel. “Enerzijds wens ik Matthias natuurlijk geluk met zijn nieuwe functie. Als er iemand is die Herita een boost kan geven, is hij het. Anderzijds betreur ik zijn vertrek. Francken heeft zich in korte tijd bewezen als een meer dan capabele kabinetschef binnen de Vlaamse regering. Ons hele kabinet zal hem missen”.

Missie

Vereniging zonder winstoogmerk Herita beheert in Vlaanderen erfgoedsites, versterkt en stimuleert het draagvlak voor erfgoed bij het brede publiek en brengt erfgoedactoren samen.

Het Paleis op de Antwerpse Meir, Fort Napoleon in Oostende, de kastelen van Horst en Beauvoorde en Abdijsite Herkenrode behoren tot de belangrijkste sites in de portefeuille. Als coördinator van Open Monumentendag bereikt Herita jaarlijks vele duizenden mensen.

Foto: Matthias Francken (links) treedt medio januari bij Herita in functie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.