Ga naar de inhoud

Met sloop bedreigd woonhuis Etty Hillesum wordt monument

Het voormalige huis van de Joodse schrijver Etty Hillesum in Amsterdam blijft staan. Na maatschappelijke druk heeft de plaatselijke overheid de panden Gabriel Metsustraat 2-6 aangewezen als monument. Daarmee zijn de huizen van de slopershamer gered. In een ervan schreef Etty Hillesum haar vermaarde oorlogsdagboeken en brieven.

Verantwoordelijk wethouder Touria Meliani (Monumenten en Archeologie) noemt het woonhuis van de auteur ‘belangrijk erfgoed voor de hoofdstad’.

Eclectische stijl

De drie panden in zogenoemde eclectische stijl zijn ontworpen door de bekende Amsterdamse architect A.W. Weissman (van onder meer het Stedelijk Museum) in samenwerking met P.H. van Niftrik (zoon van de vroegere stadsingenieur) als stalhouderij met bovenwoningen. Ze zijn gebouwd in 1901 en staan direct aan het Museumplein.

De huizen behoren tot de weinige in rij gebouwde panden die vrij uitzicht hebben op het plein. Daardoor zijn ze van grote waarde voor het gevelbeeld. Boven de ietwat rommelige plint zijn de panden uitzonderlijk goed bewaard gebleven en vertonen ze nog veel kenmerken van de eclectische architectuur van omstreeks 1900: rijkelijk bewerkte erkers, Franse balkonnetjes met siersmeedwerk en decoratieve overstekende afdakjes.

Cultuurhistorisch erfgoed

Naast zijn architectonische waarde vertegenwoordigt in het bijzonder huisnummer 6 cultuurhistorisch erfgoed. In dit woonhuis schreef Etty Hillesum (1914-1943) immers haar wereldberoemd geworden dagboeken, die onder de titel Het Verstoorde Leven 38 jaar na haar dood zijn uitgegeven. Het was Hillesums laatste woonhuis voor zij naar Westerbork werd gedeporteerd. In 1943 is ze in Auschwitz vergast. Aan de gevel hangt ter nagedachtenis een plaquette.

Zoals betrekkelijk veel architectuur in het Stadsdeel Zuid kennen de betreffende drie panden aan het Museumplein een te lage waardering (orde 3) op de ordekaarten van de gemeente Amsterdam. Door dit gebrek aan waardering staat de architectuur in het stadsdeel wellicht méér dan op andere plekken in de stad onder druk.

Spoedprocedure

Eerder maakte de plaatselijke overheid bekend een spoedprocedure op te starten om de panden Gabriel Metsustraat 2-6 te beschermen. Dat heeft er nu toe geleid dat de huizen ook daadwerkelijk monument zijn geworden.

Volgens wethouder Meliani zijn de dagboeken van Etty Hillesum niet alleen persoonlijke documenten, maar bieden zij ook belangrijk inzicht in hoe Joden in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gediscrimineerd en vervolgd.

2 reacties op “Met sloop bedreigd woonhuis Etty Hillesum wordt monument”

  1. heel mooi maar alle steden en hun bestuurders moeten veel; beter letten op hun monunmenten maak een ieder jaar een overzicht van monumenten die op de monumenten lijst zouden moeten dan voorkom je veel comotie en doe dat in overleg met bewoners van de stad en de gemeente raad.

  2. Gelijk een mooie aanleiding die rommelige “plint” verantwoord te reconstrueren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.