Ga naar de inhoud

Middeleeuws rondeel in Bowlespark Wageningen

Middeleeuws rondeel

Bij graafwerkzaamheden ter vervanging en vernieuwing van de riolering in het Bowlespark in Wageningen is aan de oostzijde van de stad een middeleeuws rondeel, een halfronde vestingtoren in de stadsmuur, aangetroffen. De vondst was een verrassing omdat de toren op geen enkele oude kaart voorkomt.

Op tekeningen met de stadsmuur is op diverse plaatsen in de oostelijke muur een rondeel getekend, alleen op de plek van het kasteel op het Bowlespark komt deze niet voor.

Volgens archeoloog Patrick van Luijtelaar (archeologisch adviesbureau Syntegra) die het muurwerk vrij heeft gelegd, dateert het nu gevonden deel op grond van de afmetingen van de baksteen eveneens uit de periode vóór 1500. Hij wijst op de naar achter hellende zijde van de verdedigingsmuur.

Op het zand

Vanwege het grondwater kon Van Luijtelaar de fundering moeilijk opsporen maar hij vermoedt dat de muur ‘gewoon’ op het zand staat en niet op palen. Ook zag hij in het muurwerk scheuren van circa 10 centimeter wat er op kon wijzen dat de muur (oorlogs-)schade heeft opgelopen en is verzakt.

Behalve muurwerk werden tot nu toe drie granieten kogels in fragmenten gevonden die ongeveer 45 kilo per stuk wegen en 35 centimeter in doorsnee meten.

De voor Wageningen belangrijke historische informatie kon volgens een gemeentelijk woordvoerder louter worden verkregen door de begripvolle opstelling van aannemer Van Hattum Infra die alle medewerking verleende aan het archeologisch onderzoek.

Foto: Restanten van het rondeel (foto Sjoerd Kremer).