Ga naar de inhoud

Mijlpaal reconstructie trofee Utrechtse Poort

De reconstructie van de trofee van wapens op de Utrechtse Poort in Naarden heeft een mijlpaal bereikt. Vorige week is het wasmodel gereed gekomen en afgeleverd bij Bronsgieterij Stijlaart in Tiel. Atelier Replique www.replique.nl werkt al geruime tijd aan het object.

Het prachtige ornament, ook wel frontispice genoemd, is in 1944/45 om onbekende reden van de stadsingang verdwenen. Het is nog slechts te zien op oude prentbriefkaarten en tekeningen.

De Utrechtse Poort (1877), prominent onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is destijds in eclectische stijl ontworpen door toenmalig rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst. De toegang wordt alom beschouwd als de belangrijkste entree van de Vesting Naarden. De wens om daar ‘de kers op de taart’ terug te laten keren, wordt door veel ‘Naardenezen’ gedeeld, zoals blijkt uit reacties op straat en op Facebook.

Omvangrijke klus

Reconstructie van het beeld, een initiatief van inwoners Joop Kruijswijk en Wim Kloosterman, is een omvangrijke klus.

Uitgebreide research in archieven en hulp van vooral het Nationaal Militair Museum leverde de basis voor de vormgeving, zegt de Utrechtse ontwerper Willem Noyons. Van elk object is een referentie gevonden. Het model is gemaakt van een basis van schuim. Daaroverheen is met was gemodelleerd.

Nog een gaatje

De totale kosten van het opmerkelijke project belopen circa 55 mille. Naast een bijdrage van de toekomstige eigenaar, Monumentenbezit, is het grootste deel bijeengebracht door enthousiaste initiatiefnemers en inwoners van Naarden. Er is nog een gaatje van 2.500 euro

Doneren kan op rekeningnummer IBAN NL10RABO 0383 707 722 t.n.v. Vereniging Vestingstad Naarden o.v.v. bijdrage Ornament Utrechtse Poort.

Foto: Vlnr Willem Noyons ontwerper en beeldhouwer, Owen Cicilia, assistent en Albert Kramer, beeldhouwer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.