Mijlpaal transformatie Fenixloods II

De transformatie van de Fenixloods II in Rotterdam is een stap verder. De restauratie van de zuid- en oostgevel van de voormalige op- en overslagloods uit 1923 is voltooid.

Anderhalf jaar lang is gewerkt aan de 127 meter lange gevel aan het Deliplein op Katendrecht en de kopse kant bij de Rijnhavenbrug. De gevels – die op het ogenblik uit de steigers komen – zijn aangepakt conform een restauratieplan van Bureau Polderman en genieten een nieuwe aanblik.

Drie jaar geleden is begonnen met de transformatie van de Fenixloods II, met als doel dit uitzonderlijke voorbeeld van Rotterdamse havenarchitectuur te behouden. In de loods opent in 2024 FENIX haar deuren.

Vanuit Rotterdams perspectief verzamelt FENIX actief een collectie internationale (hedendaagse) kunst, fotografie en historische objecten die de verhalen over het erfgoed tot leven brengt.

Sporen

De roerige geschiedenis van de Fenixloods II had tussen de oplevering in 1923 en 2018 haar sporen nagelaten. Oorspronkelijke elementen waren terug te vinden, maar ook die van het herbouwplan 1948-50. In de zestig jaar daarna zijn allerhande toevoegingen gedaan en wisselde de functie van het gebouw.

Bij aanvang van de restauratiewerkzaamheden bezat de gevel dus weinig uniformiteit. Alle elementen zijn inmiddels gerestaureerd of bijgemaakt. De karakteristieke kozijnen zijn hersteld naar de situatie van 1923 en voorzien van monumentenglas.

De 2.200 vierkante meter van de zuidgevel is schoongespoten en opnieuw voorzien van cementstuc. De kenmerkende schuifpuien op straatniveau zijn teruggebracht naar de originele naoorlogse staat uit 1950. Deuren en kozijnen zijn bovendien in de oorspronkelijke kleur groen geschilderd. Ontstaan is een rustig ritme van kolommen, vensters en puien dat de horizontale kwaliteit van het gebouw benadrukt.

Behoud cultuurhistorische waarde

 Volgens directeur Rutger Polderman is het werk van het naar hem genoemde bureau erop gericht de cultuurhistorische waarde van het pand als op- en overslagloods te behouden.

“De Fenixloods II kent een bewogen historie als onderdeel van de landverhuizersgeschiedenis in het verstedelijkte havengebied Katendrecht. Het gebouw vertelt de bloei, verwoesting en herrijzenis van dit deel van de Rotterdamse haven”.

Museum en panoramisch uitzicht

Het nieuw ontstane gevelbeeld onderstreept het karakter van het voormalige havengebouw. De loods wordt klaar gemaakt voor zijn nieuwe functie, met onder meer een museum op de eerste etage.

De komende jaren krijgt de Fenixloods II een eigentijdse toevoeging, waarvoor het Chinese architectenbureau MAD Architects is aangetrokken. Dat tekende voor het ontwerp van ‘de tornado’, een panoramisch uitzichtpunt op het dak van het historische gebouw.

Oud en nieuw komen ook samen in het midden van de gevel, waar een enorme glaspui straks een nieuwe doorkijk biedt vanaf Katendrecht naar het water en de Kop van Zuid. Deze toevoeging wordt het toekomstige entreegebied van FENIX.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Fenixloods II is nauw verbonden met de Rotterdamse haven. Het gebouw is destijds in gebruik genomen onder de naam San Franciscoloods en was toen met zijn 360 meter lengte de grootste in zijn soort ter wereld.

Architect C.N. van Goor ontwierp een constructie van gewapend beton met markante ramen en stevige kolommen. De loods deed dienst voor de op- en overslag van goederen. Het interbellum en de wederopbouwperiode zijn belangrijke tijdsvakken in de historie van het gebouw.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de kades rond de loods opgeblazen. Later trof brand het middendeel. In 1950 werd de loods herbouwd in twee afzonderlijke gebouwen: Fenixloods I en Fenixloods II.

Open Monumentendag

FENIX behoort tot de deelnemers aan de Open Monumentendag Rotterdam in het weekeinde van 11 en 12 september. Iedereen die benieuwd is naar de ontwikkelingen is welkom op de bouwplaats van de Fenixloods II om te komen kijken tussen 10.00 uur – 17.00 uur.

Een uitgezette wandelroute leidt bezoekers door het gebouw. Medewerkers van FENIX vertellen over de bestemming van de loods. Wie zeker wil zijn van een plekje, kan vooraf een gratis een tijdslot reserveren via de website van Open Monumentendag Rotterdam.

Video’s vanaf de bouwplaats

De filmmakers Gregg Telussa en Debbie Kleijn volgen, in opdracht van FENIX, de werkzaamheden op de bouwplaats en maken persoonlijke portretten van de medewerkers, zoals van Alan en Remsley die meewerkten aan het herstel van de gevel. Bekijk de video hier.

FENIX is een initiatief van de Stichting Droom en Daad. Dura Vermeer is hoofdaannemer van Fenixloods II.

Foto: De oostgevel van de Fenixloods II in Rotterdam (foto Sylvana Lansu).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.