Ga naar de inhoud

Militair erfgoed beter zichtbaar in Zuid-Nederland

fort-sabina

Staatsbosbeheer zet zich de komende jaren in om het militair erfgoed van de Zuiderwaterlinie beter zichtbaar en beleefbaar te maken. De Zuiderwaterlinie is de oudste en meest gebruikte verdedigingslinie van Nederland. Tussen de 80-jarige oorlog en WOII is de 265 kilometer lange linie diverse malen ingezet.

Staatsbosbeheer beheert in de historische linie veel natuurgebieden en rijksmonumenten zoals forten, restanten van stellingen, kades en oude loopgraven.

Samenwerking

Samen met 14 gemeenten, de provincie Noord-Brabant, de ANWB, de Brabantse waterschappen en het Brabants Landschap werkt Staatsbosbeheer aan meer zichtbaarheid van het kenmerkende militaire landschap. De hele Zuiderwaterlinie wordt beter beleefbaar door o.a. een Lange Afstand Wandelpad, markeringen van bijzondere plekken en gezamenlijke promotie.

Bijzondere plek

De Zuiderwaterlinie ligt op een interessante scheidslijn waar niet alleen de kleibodem overgaat in zand, maar waar ook historische culturele grenzen liggen tussen noord en zuid en rooms-katholiek en protestants.

De linie is een aaneenschakeling van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland; van Bergen op Zoom tot voorbij Grave. Het was de indertijd wereldberoemde vestingbouwer Menno van Coehoorn die er rond 1700 een samenhangend geheel van maakte. In geval van vijandelijke dreiging van buiten kon men grote stukken land onder water zetten.