Miljoenen voor restauratie Groninger rijksmonumenten

In de provincie Groningen hebben in de tweede helft van vorig jaar 21 eigenaren van rijksmonumenten subsidie ontvangen voor groot onderhoud of restauratie van hun pand.

In sommige gevallen is de eigenaar ook een bijdrage verstrekt voor herbestemming van zijn of haar monument of voor maatregelen om energie te besparen. In totaal hebben Gedeputeerde Staten voor ruim vier miljoen euro aan financiële ondersteuning gegeven.

Populair

De tweede tender van de zogenoemde regeling GRRG (Groot onderhoud waaronder Restauratie Rijksmonumenten) bleek in 2020 erg populair. Reden waarom de aanvragen (48 in getal) zijn beoordeeld op de wegingsfactoren van de GRRG.

Zo krijgt een monument met ook aardbevingsschade extra punten, evenals een rijksmonument in slechte staat.

Omdat sprake was van een gelijke score, zijn de laatste twee verleende subsidies bepaald door een notaris.

Rentenierswoning Scheemda

De rentenierswoning aan de Oosterstraat in Scheemda behoort tot de 21 gesubsidieerde rijksmonumenten. Het huis is sinds de bouw in 1914 in bezit van dezelfde familie, inmiddels de vierde generatie.

Het monument ademt geschiedenis. Niet alleen van Scheemda, maar ook van de Graanrepubliek. De vierde generatie staat voor een grote opgave: breng het huis dat de laatste zestig jaar nauwelijks is onderhouden weer in goede staat. Met de GRRG-subsidie kan het pand worden gerestaureerd en geïsoleerd.

Subsidieregeling

De regeling Groot onderhoud waaronder Restauratie Rijksmonumenten is bedoeld voor eigenaren van rijksmonumentale gebouwen en groene rijksmonumenten (zoals tuinen, parken en begraafplaatsen) in de provincie Groningen.

In aardbevingsgemeenten kunnen eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie eveneens subsidie aanvragen. Ook dit jaar is er budget. Tot en met 14 maart 2021 staat de regeling open voor nieuwe aanvragen. Nadere informatie is te vinden op deze pagina.

OCW en NCG

Het budget voor de GRRG is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de provincie Groningen. De regeling wordt uitgevoerd door de provincie.

Toekenningen

Alle toegekende subsidies in de tweede tender van 2020 zijn hier te vinden.

2 thoughts on “Miljoenen voor restauratie Groninger rijksmonumenten

  1. Goed bericht voor eigenaren en belanghebbenden!

    Graag ben ik u van dienst bij Kleurhistorisch onderzoek, kleuradvies en restauratiewerk aan historisch decoratief schilderwerk van het in- of exterieur van uw pand.

    Groet Gepkienes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.