Miljoenen voor restauratie monumenten

Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) trekt dit jaar 34 miljoen euro extra uit voor het opknappen van (grote) rijksmonumenten, voor restauratie en groot onderhoud van molens en voor het toegankelijk maken van mobiele erfgoederen.

De bewindsvrouw: “Kerken, molens, boerderijen, buitenplaatsen en andere monumentale gebouwen geven de verhalen van dorpen, steden en ons land een gezicht. Het is daarom belangrijk in erfgoed te investeren om deze plekken aantrekkelijk te houden voor bewoners en bezoekers”.

Mix

Van Engelshoven stelt dit jaar 29,5 miljoen euro beschikbaar voor restauratie, herbestemming en verduurzaming van erfgoed. De projecten zijn een mix van grote en kleine monumenten, verspreid over het hele land.

Zo krijgen de Stevenskerk in Nijmegen (5,5 miljoen euro), de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda (4,9 miljoen), de Domkerk in Utrecht (2,1 miljoen) en het Kloostercomplex Sint Anna in Venray (3,5 miljoen) een impuls.

Ook kleine monumenten als buitenplaats Over Holland in Nieuwersluis, boerderij De Haar in Ambt-Delden en Villa Alpha in Warnsveld kunnen dit jaar rekenen op geld voor restauratie.

In totaal gaat het om 27 projecten die onmiddellijk uitgevoerd kunnen worden. Ze ontvangen een tegemoetkoming van 70 procent van de totale restauratiekosten, als ze aan de criteria blijven voldoen. De andere 30 procent wordt betaald door de eigenaar.

Molens

Met een extra budget van 3,5 miljoen kunnen circa 50 molens gerestaureerd worden of van groot onderhoud worden voorzien. Het geld wordt gestort in het Molenfonds van vereniging De Hollandsche Molen.

Directeur Nicole Bakker ziet de subsidie als erkenning van het molenbelang in Nederland. “De bijdrage is bovendien een geweldige steun in de rug voor het Molenfonds. Dankzij dit fonds krijgen eigenaren straks nog met slechts één loket te maken voor instandhouding van hun bezit”.

Lijkermolens

Tot de molens waarvan de restauratie op korte termijn kan beginnen, behoren de Lijkermolens te Rijpwetering, bijzondere 12-kante stenen molens waarvan het metselwerk wordt aangepakt, en de molen van Wassens in het Drentse Zuidwolde, die een grote opknapbeurt wacht.

Naast molenrestauraties in 2018 kan De Hollandsche Molen de komende jaren kleinere verbeteringen mogelijk maken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een nieuw wiekenkruis of nieuw rietdek.

Mobiel erfgoed

Tot slot investeert OCW-minister Van Engelshoven 1 miljoen in het voor een groter publiek toegankelijk maken van mobiel erfgoed. Nu zijn historische (zweef)vliegtuigen, schepen, treinen en fietsen nog vaak alleen te bewonderen door hun eigenaren. Met de financiële injectie krijgt dit bijzondere erfgoed meer gezicht en kan iedereen ervan genieten, zo is de bedoeling.