Miljoenensubsidie voor iconische monumenten

De geschiedenis van Nederland wordt mede verteld door grote iconische gebouwen zoals kasteel Amerongen, de rijksmonumenten in Diergaarde Blijdorp, Abdij Rolduc en de Sint Jan Kathedraal in Den Bosch.

Het kabinet Rutte III vindt het van belang dat deze monumenten kunnen investeren in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers. Door hun omvang en bijzondere cultuurhistorische waarden zijn de kosten daarvan voor deze monumenten echter hoog. Reden waarom verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (OCW) 35 miljoen euro beschikbaar stelt voor 12 Nederlandse iconen.

Parels

Van Engelshoven: “In ons land hebben we erfgoed waar we trots op mogen zijn. De meeste monumenten staan er goed bij. Toch zien we dat grote monumenten extra aandacht nodig hebben om ze te kunnen blijven gebruiken, ze te verduurzamen en om ze voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het zijn de parels van ons erfgoed. Met deze extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst”.

De gelukkigen

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam (7,5 miljoen euro), Abdij Rolduc in Kerkrade (7 miljoen), de Sint-Janskathedraal in Den Bosch (5 miljoen), dierentuin Artis (4 miljoen) en Diergaarde Blijdorp (4 miljoen) zijn grote monumenten die subsidie krijgen.

Ook kasteel Amerongen (2 miljoen), landgoed Middachten (2 miljoen), de Portugese Synagoge en begraafplaats Beth Haim (2 miljoen) kunnen een financiële impuls tegemoet zien. Verder ontvangen de museumhuizen van Hendrick de Keyser (0,5 miljoen), kerken van de Oude Groninger Kerken (0,5 miljoen), landgoed Elswout  (0,5 miljoen) en het Waterloopbos in Marknesse (Flevoland, 0,5 miljoen) een bijdrage.

Foto: Landgoed Elswout kan een half miljoen euro tegemoet zien.