Miniatuur kanon gevonden bij opgraving vrachtschip

miniatuur kanonArcheologen hebben tijdens de opgraving van een 17e eeuws vrachtschip in Dronten een unieke vondst gedaan: een gaaf miniatuur kanon van brons op een onderstel. Een dergelijke vondst is voor zover bekend in een scheepswrak niet eerder gedaan. Het object, slechts 15 centimeter lang en 8 centimeter hoog, was indertijd al zeldzaam. Daarnaast zijn bij de opgraving een complete bierpul en een gave laars gevonden in ‘nieuwstaat’. Zeer opmerkelijk zijn ook de grote pakketten textiel uit het achterschip. Op het miniatuur kanon, waarvan de betekenis nog niet bekend is, is een nog onleesbare inscriptie aangetroffen. Feit is, dat het miniatuur stamt uit het midden van de 17e eeuw.

Constructie centraal

Vorig jaar zomer vond in Dronten van de opgraving de eerste campagne plaats, die op 22 juni 2015 is voortgezet. Nu staat de constructie van het schip centraal. Het wrak wordt in zijn geheel opgegraven en na documentatie afgevoerd. Er zijn tot dusver diverse bijzondere delen gevonden die inzicht geven in de constructie op dekniveau. Deze zelden aangetroffen delen verschaffen informatie over de opbouw, de hoger gelegen gedeelten van het schip. Vorig jaar werd een complete stookplaats (met kookgerei, zoals een koperen koekenpan, een koperen aker, diverse borden en een nog volledig intact kruikje) blootgelegd. Een verrassing was de ontdekking van een majolica sierbord. Onder de 30.000 voorwerpen in het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie in Lelystad is geen vergelijkbaar exemplaar aanwezig. In de wintermaanden van 2014 is vervolgens hard gewerkt aan onderzoek van deze vondsten. Al doende werden de onderzoekers opnieuw blij verrast: tijdens het schoonmaken van de haardplaat (onderdeel van de stookplaats) kwam een duidelijk zichtbare afbeelding van een Romeinse soldaat tevoorschijn met het jaartal 1638. Het jaartal kan betrekking hebben op de bouwdatum van het schip. Naast deze vondsten geeft de lading turf nu ook inzicht in de functie van het eeuwenoude transportmiddel over water.

IFMAF

De opgraving van het vrachtschip wordt uitgevoerd door studenten van de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF), onderzoekers en amateurarcheologen. De IFMAF is een samenwerking van de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad, de Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).