Minister opent zwaar beveiligd CollectieCentrum

Het zwaar beveiligde CollectieCentrum NL (CC NL) in Amersfoort opent op 13 september zijn deuren. Verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (OCW) verricht de officiële handeling.

Het CC NL, in totaal 31.500 vierkante meter groot, is een depot van niet-tentoongestelde objecten uit de rijkscollecties van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Het splinternieuwe ‘kunstpakhuis’, met de bouw waarvan in 2018 een begin is gemaakt, wil volgens de initiatiefnemers dé plek zijn voor onderzoek, uitwisseling van expertise en bruikleen van topwerken. Met het CC NL tillen de vier betrokken instellingen het erfgoedbeheer naar eigen zeggen op alle vlakken naar een hoger niveau.

Half miljoen objecten

In totaal gaat het om circa een half miljoen objecten, min of meer ‘het fysieke geheugen van Nederland’.

Voor het eerst kunnen wetenschappers voorwerpen uit de koninklijke verzameling bestuderen naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles daartussenin. De samenwerking zorgt voor kostenbesparing en maakt faciliteiten mogelijk die de hele cultuursector ten goede komen.

Het gebouw omvat drie delen: een kop, een hals en een romp. Twee ateliers vormen het hart, daaromheen liggen onder meer een fotostudio, onderzoeksruimtes en een emballageruimte.

Onderzoek en mobiliteit

Het CC NL stimuleert onderzoek naar de collecties en bevordert de mobiliteit ervan. Collega musea zijn welkom voor bruiklenen. Ook is het centrum op afspraak toegankelijk voor onderzoek en onderwijs. Toegang kan worden aangevraagd bij de betreffende instellingen.

Het gebouw creëert zo veel mogelijk zelf het vereiste binnenklimaat. Door de vloer niet te isoleren heerst er het hele jaar door een constante, lage temperatuur (12 tot 15 graden). Dat is volgens de vier partners perfect om de kunstvoorwerpen goed op te slaan. Verder heeft het depot alleen installaties voor verwarming en ventilatie waar dat strikt noodzakelijk is, zoals in de restauratieateliers.

Op het dak ligt 3.700 vierkante meter aan zonnepanelen voor eigen energie. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten.

Foto: Het CollectieCentrum NL in Amersfoort is al enkele maanden in gebruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.