Meteen naar de inhoud

Ministers beloven meer steun voor groene boa’s

De capaciteit groene boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) moet op peil blijven. De ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) hebben daartoe tijdens een werkbezoek aan Landgoed Ockenburgh te Den Haag 5,5 miljoen euro steun toegezegd.

Groene boa’s zorgen ervoor dat bos, natuur en landelijke gebieden een aangename plek voor ontspanning en recreatie blijven. De laatste jaren neemt de druk op natuur toe en ook administratie en regeldruk maken het werk tijdrovender. De subsidieregeling wordt beschouwd als een belangrijke eerste stap om het tij te keren.

Toenemende druk en lasten

Tijdens het werkbezoek werden de bewindsvrouwen ontvangen door Sandra Minnesma, groene boa van het Zuid Hollands Landschap. “We zijn blij met de waardering en steun van de ministers. Maar er is meer nodig voor de bescherming van natuur, bezoekers en onszelf”.

De toenemende drukte in natuur- en recreatiegebieden én achter de bureaus heeft als resultaat dat minder groene boa’s in het veld kunnen zijn voor handhaving en toezicht, het voorkomen van onveilige situaties en de meest primaire taak: gastheerschap en bescherming van de natuur.

Minnesma: “Geld dat nu gaat naar het opruimen van afvaldumpingen, het bestrijden van criminele activiteiten en andere overlast, besteden we liever aan de natuur”.

Goede eerste stap

Doel van de nieuwe regeling is behoud en uitbreiding van de capaciteit aan groene boa’s. Teo Wams, directeur Natuurbeheer van Natuurmonumenten en aanwezig als vertegenwoordiger namens de zogenoemde Groene boa coalitie, noemt het een goede eerste stap, ‘maar we zijn er nog niet’.

“Wij blijven pleiten voor meer ondersteuning vanuit de veiligheidsdriehoek, meer groene boa’s en minder administratieve lasten”. Belangrijke voorbeelden zijn volgens Wams passende wapenuitrusting en betere toegang tot informatiesystemen. “We moeten samen blijven werken aan goede basisomstandigheden om handhaving, toezicht en gastheerschap in de natuur op een veilige manier te kunnen uitvoeren”.

Waardering

De veiligheid in het buitengebied is ook voor het rijk van groot belang, want met het groeiend aantal bezoekers en steeds minder politie in het buitengebied neemt ook het aantal incidenten toe.

Minister Yesilgöz-Zegerius: “Groene boa’s moeten hun werk veilig kunnen doen. Ik heb veel waardering voor de inspanningen van de natuurorganisaties en hun boa’s. We blijven met beide ministeries en alle betrokkenen bezig, zodat onze inzet voor toegang tot informatiesystemen en uitbreiding van de capaciteit van groene boa’s ook zichtbaar wordt in het buitengebied zelf”.

Natuur voor iedereen

De toegankelijkheid en veiligheid in de natuur- en recreatiegebieden is voor alle Nederlanders van belang. De eigenaren en beheerders van deze gebieden willen dat graag zo houden.

Minister Van der Wal: “De groene boa’s zijn gastheer of gastvrouw in het buitengebied en belangrijk voor de bescherming van onze natuur. Er is een toenemende druk op het buitengebied. Dat komt door recreatie, maar ook door overlast zoals wild crossen, stroperij en dumpen van afval. Daardoor hebben boa’s meer werk én komt de natuur verder onder druk te staan. Het is ontzettend belangrijk dat deze mensen hun goede werk kunnen blijven doen. Opdat de natuur beter beschermd wordt en iedereen kan blijven genieten van mooie natuur”.

Groene boa coalitie

De Groene boa coalitie is een samenwerking van particuliere werkgevers van boa’s. Zij verenigt de Federatie Particulier Grondbezit (FPG), de Jagersvereniging, Leisurelands, LandschappenNL, Nationaal Park de Hoge Veluwe, Natuurmonumenten en Sportvisserij Nederland.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: